Vom avea în curând taximetre cu mai mult de cinci locuri

Autor: George Cristea 22 sept. 2020 Știri auto
Vom avea în curând taximetre cu mai mult de cinci locuri

Potrivit un proiect legislativ votat luni de Senat, vom avea în curând taximetre cu mai mult de cinci locuri pe scaune. O măsură similară a fost adoptată de curând în cazul mașinilor autorizate pentru activități de ride sharing, cum sunt cele desfășurate de Uber, Bolt sau Yango.

Dacă și deputații vor vota acest proiect de lege, taximetriștii vor putea folosi mașini cu mai mult de cinci locuri, ca și colegii lor care lucrează pentru servicii ca Uber, Bolt și Yango. Mai exact, conform noului proiect de lege, mașinile folosite pentru taximetrie vor putea avea cel mult 9 locuri pe scaune, față de numai cinci în prezent.

Modificarea se face după ce o lege similară a fost votată în cazul mașinilor folosite pentru ride sharing. Motivarea legiuitorului a fost în acel caz că prevederea inițială contravenea definiției autoturismului. Potrivit legii, autoturismul este autovehiculul „cu cel puțin patru roți și o viteză maximă constructivă mai mare de 25 km/h, conceput și construit pentru transportul de persoane, care are cel mult nouă locuri pe scaune, inclusiv locul conducătorului auto”.

Care este motivul pentru care vom avea taximetre cu mai mult de cinci locuri

De această dat, în cazul mașinilor folosite pentru taximetrie, nu a mai fost invocată definiția autoturismului, ci eliminarea discriminării dintre taximetriști și șoferii serviciilor de transport alternative.

„Serviciile de taxi sunt asimilate serviciilor de transport. Pentru asigurarea unui regim concurențial echilibrat și stabilirea unui regim nediscriminatoriu a modurilor de transport utilizate pentru transportul de persoane în mediul urban, trebuie eliminate discriminarea și îngrădirea accesului la piața transportului în regim de taxi a posesorilor de autovehicule care se încadrează în definiția autoturismului așa cum este aceasta stabilită de O.G. nr. 27/2011, cu modificările și completările ulterioare”, subliniază autorii proiectului, potrivit Profit.ro.

Prin urmare, proiectul de lege prevede că autovehiculul cu care se efectuează activitatea în regim de taxi este „autovehicul din categoria autoturisme cu până la maximum 9 locuri, inclusiv locul conducătorului auto, sau autovehicul de transport de mărfuri cu o masă maximă totală autorizată care nu depășește 3,5 tone, care, pe baza autorizației taxi, poate executa transport de persoane, mărfuri sau bunuri in regim de taxi”.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide