Waze: 7 funcții esențiale pentru a-ți face călătoria mai ușoară

Autor: Robert Pindic 16 mai 2023 Știri auto

Indicațiile în trafic și asistența rutieră sunt întotdeauna de folos, șoferii având la dispoziție aplicații precum Google Maps sau Apple Maps. Însă, navigația oferită de Waze este probabil mai eficientă, utilizatorii acesteia bucurându-se de mai multe funcții decât cele alternativelor menționate anterior.

Câteva dintre aceste utilizări sunt deseori necunoscute de comunitatea Waze, și se dovedesc a fi de mare folos pentru ce care fac călătorii în zone pe care le vizitează pentru prima dată. Fie că ai nevoie de indicații într-un oraș pe care nu îl cunoști sau de sugestii de rute pentru o călătorie mai lungă, aceste funcții garantează o experiență plăcută la volan, dar și că ajungi acolo unde ți-ai propus.

Cele mai avantajoase prețuri pentru carburant

După cum bine știm, prețul combustibilului a crescut semnificativ, iar conducătorii auto caută să alimenteze cât mai ieftin. Prin urmare, Waze a implementat o funcție ce permite utilizatorilor să găsească cea mai bună ofertă de carburant din apropiere, și care mai apoi îi ghidează către stația respectivă.

Rapoartele de trafic contribuie la un drum mai predictibil

Drumurile se pot dovedi imprevizibile, iar șoferii întâmpină diverse situații de fiecare dată când participă la trafic. Astfel, Waze oferă funcția de a raporta evenimentele rutiere pentru a avertiza conducătorii auto cu privire la factorii ce pot influența circulația precum obstacole, gropi periculoase, drumuri restricționate, accidente rutiere sau poliție. Prin urmare, aceste alerte contribuie la drumeții mai previzibile și lipsite de surprize neplăcute. Mai mult, orice utilizator Waze poate adăuga astfel de semnalări, rezultând într-o hartă actualizată constant chiar de propria comunitate.

Rute optimizate în funcție de cerințele vehiculului

Nu știm întotdeauna ruta ideală pentru a ajunge de la A la B, dar Waze este ajutorul ideal pentru o asemenea sarcină. Pe lângă faptul că îți poate oferi cea mai rapidă cale către destinația ta, aplicația se poate adapta și la cerințele autoturismului pe care îl conduci, fie că necesită stații de încărcare precum vehiculele electrice, fie că au dimensiuni diferite și pot parcurge alte categorii de drumuri, cum ar fi motocicletele. Astfel, din meniul aplicației putem alege „tipul de vehicul”, având variante precum mașină privată (fără restricții speciale), taxi, motocicletă sau autoturism electric.

Hărți offline pentru navigație în orice condiții

Drumețiile nu vin întotdeauna la pachet cu semnal la telefon, iar șoferii se pot confrunta cu situații în care deși nu au acces la internet, au nevoie de navigație. Prin urmare, Waze permite utilizarea hărților în mod offline în aproape aceleași condiții. În cazul hărților offline, Waze nu are posibilitatea de a detecta evenimentele rutiere raportate. Astfel, până la realizarea unei conexiuni la internet, aplicația nu poate semnala posibilele obstacole sau drumuri închise.

Evită taxele de drum, trecerile cu bacul și altele

Waze va alege întotdeauna cel mai scurt traseu, chiar dacă ruta este cu doar câteva secunde mai rapidă. Dar, în cazul în care preferi să îți alegi singur drumurile pe care vrei să le parcurgi, poți alege să eviți drumurile cu taxă, trecerile cu bacul, autostrăzile, drumurile neasfaltate sau intersecțiile periculoase.

Planificarea deplasărilor înainte de a porni la drum

De asemenea, aplicația Waze permite utilizatorilor să planifice o călătorie. Datorită informațiilor despre trafic, aceasta este capabilă să estimeze o oră de plecare pentru a ajunge la timp la destinație. Din meniul aplicației se poate selecta opțiunea „Planifică o deplasare”, după care introduceți locația dorită, iar aplicația va calcula automat orele de plecare și de sosire, în funcție de condițiile de trafic.

Alege vocea pe care o dorești pentru navigație

Nu în ultimul rând, Waze oferă posibilitatea de a schimba vocea navigatorului. Aplicația stabilește implicit vocea deja arhicunoscută de utilizatori, dar există o varietate de opțiuni care pot fi folosite. Ceea ce este mult mai interesant este faptul că utilizatorii își pot înregistra propriile indicații vocale, oferind un plus de autenticitate aplicației.

Astfel, utilizatorii navigației Waze beneficiază nu numai de cele mai rapide și mai eficiente rute, ci și de o varietate de funcții, facilitând atât circulația în siguranță, cât și drumețiile lipsite de griji.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Shutterstock.com, Elements.envato.com


Robert Pindic
Robert Pindic
Robert Pindic studiază Media Digitală în cadrul Universității „Transilvania” din Brașov, specializare ce i-a deschis orizonturile către jurnalism. Lumea auto i s-a părut fascinantă încă de când s-a urcat întâia oară la volan, iar odată cu obținerea permisului de conducere la 18 ani, ... citește mai mult

Comentarii
Inchide