New Kid on the… Rock: Chevrolet Aveo 1.4 hatchback

Autor: Mihai Dascalescu 16 dec. 2011 Test drive

Nu aţi uitat cum arăta precedentul Aveo, nu? Dacă da, vă înţeleg perfect, deoarece noul Chevrolet Aveo e cu totul altă mâncare de peşte. De fapt, îmi dau seama că am greşit: noul Aveo nu se numără printre modelele de clasă mică arătoase. Ci printre cele foarte arătoase – adică nu-şi face probleme în faţa unor Ford Fiesta, KIA Rio, Mazda2 sau Peugeot 207, nu credeţi?

Chevrolet Aveo hatchback are o fata foarte agresiva, cu faruri originale

Comparativ cu modelul Aveo sedan, pe care îl avem în testul de anduranţă, Aveo hatchback are aceeaşi faţă foarte tupeistă şi agresivă, dar arată mult mai bine în culoarea albastră – aproape aceeaşi pe care o avea şi conceptul Aveo RS, de la Detroit 2010. Iar cele două perechi de faruri neascunse sub un geam de plastic sunt de mare efect.

De la jumătate înspre spate, hatchbackul se diferenţiază foarte mult de sedan. E de la sine înţeles că principala modificare o constituie lipsa celui de-al treilea volum, al portbagajului, însă ce vreau să evidenţiez este alura de pseudo-coupe a lui Aveo hatchback. Impresie obţinută prin disimularea mânerului uşii din spate în montant, la fel ca la Spark.

Disimularea manerelor portierelor din spate face din Aveo un pseudo-coupe

Dacă mai punem şi linia mediană puternic ascendentă, dar şi muchia inferioară în „crescendo”, Aveo hatchback ne arată o siluetă deosebit de agresivă pentru clasa mică europeană, inspirând sportivitate şi tinereţe. În spate, stopurile sunt mult mai reuşite decât cele de la sedan, dar, chiar dacă se continuă ideea cu două perechi de cercuri, efectul sportiv nu e la fel de puternic. Caracterul dinamic este subliniat mai degrabă de eleronul din partea superioară a lunetei înguste.

Per ansamblu, diferenţierea faţă de sedan e uriaşă, Aveo hatchback fiind pur şi simplu o dedicaţie pentru publicul tânăr. Mă miră că aici, în Europa, nu e disponibil încă un program de accesorizare cu diferite stickere, cum se întâmplă peste ocean, cu fratele Chevrolet Sonic.

Bord la fel de bine realizat si ergonomic precum la fratele Aveo sedan

Interiorul lui Aveo hatchback nu relevă surprize faţă de al fratelui sedan, mai ales că maşina de test era tot în echiparea de top LTZ. Prin urmare, aceleaşi ornamente din plastic imitând aluminiul pe volan, aceeaşi consolă cu look carbon şi acelaşi bord având textură apropiată de mingea de baschet.

Cât despre designul şi ergonomia bordului, totul este OK, la fel ca în cazul modelului Aveo din testul de anduranţă. Doar că, după ce ai văzut cum arată Aveo hatchback din afară, indicatoarele de bord inspirate din lumea moto ţi se par perfect normale, nu ciudate.

Portbagajul lui Chevrolet Aveo hatchback are 290 de litri in configuratia cu 5 locuri

Faţă de sedan, portbagajul este, evident, mai redus, în configuraţia cu 5 locuri având 290 de litri (faţă de 500 de litri la Aveo sedan), valoare care ajunge la 650 de litri prin rabatarea fracţionată a spătarului banchetei. Aveo hatchback mai are un mic argument: panoul care acoperă podeaua poate fi îndepărtat, portbagajul devenind mai adânc.

Ampatamentul rămâne la aceeaşi valoare ca la sedan, de 2,52 metri, pe banchetă trei persoane având loc onorabil pentru picioare, dar la cap lucrurile stau ceva mai bine decât în sedan, deoarece plafonul nu plonjează abrupt spre spate. Păcat doar că lipseşte cotiera centrală, pentru ca doi pasageri adulţi să beneficieze de un confort optim la drumuri mai lungi.

Dar să vedem cum se comportă Aveo hatchback motorizat de propulsorul de 1,4 litri şi 100 CP – pe pagina următoare

Pagini: 1 2

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide