Test cu Fiat Tipo în România – GALERIE FOTO + VIDEO

Autor: Vlad MIRONESCU 16 feb. 2016 Test drive

 

Pentru început, trebuie să menţionez că Fiat Tipo nu este şi nici nu se vrea un concurent al Daciei Logan. Poate va putea fi perceput astfel în cadrul ofertelor din Programul Rabla, la varianta de baza, altfel este şi se vrea o maşină din altă categorie. Iar la aproape 18.000 de euro cât costă varianta de top, putem încheia capitolul comparaţiilor.

EXTERIOR

Grila masivă, cu  multipleinserţii cromate, fac noul Fiat Tipo să pară mai mare decât este. Această senzaţie este promovată şi de capota care se deschide înainte să înceapă farurile şi grila, în cadrul unui decupaj de mari dimensiuni. Farurile se îngustează spre interior, aducând un pic a Audi. Stopurile sunt lungi şi se continuă pe portbagaj.

Mânere cromate, deja un artificiu de design tipic italienesc. Jantele de aliaj pe 16 inci sunt disponibile pe versiunile mai avansate, standard primiţi capace şi jante pe 15.

INTERIOR

Trebuie să spun că interiorul este corect pentru acest preţ, însă nu este pe măsura exteriorului, care îşi depăşeşte condiţia.

La interior avem plastice tari pe portiere, combinate cu material textil, şi multe spaţii de depozitare. 12 litri însumează toate zonele unde poţi aşeza diferite mărunţişuri, sticle de apă şi altele: în uşi, consolă, între scaune, chiar şi în mânere. Până şi în spatele banchetei, înainte de luneta, există un fel de tavă, unde pot fi depozitate diverse lucruri.

Materialel folosite la planşa de bord sunt bine finisate, excepţie făcând butoanele sistemului de aer condiţionat, care par fragile. Poate lucrurile stau altfel în cazul climatizarii automate, dar nu am apucat s-o vedem. Oricum, aerul condiţionat e dotare standard, deci vara nu va suferi nimeni de cald într-un Fiat Tipo.

Cadranele de bord sunt clasice, vitezometru şi turometru, cu indicatori digitali pentru temperatura apei şi combustibil. Între cadrane gasim un display mic monocrom unde se afişeaza informaţiile computerului de bord, dar şi alte setări precum avertizare la depăşirea unei anumite viteze stabilite anterior.

Sistemul audio al modelului testat era simplu, radio şi MP3, cu comenzi pe bord şi în spatele volanului. Contra cost, în cadrul unei versiuni superioare, este disponibil un sistem infotainment cu ecran tactil de 5 inci. Avem sloturi pentru USB, AUX şi o priză tip bricheta.

E bine că există un buton de deschidere a portbagajului din interior, (există şi pe cheie), dar ar fi ajutat mult un mâner sau o scobitură în capota portbagajului, pentru a nu mai pune mâna mereu pe partea exterioara ca să îl închizi. Contra cost, portbagajul se poate deschide şi prin apasarea siglei, daca vă plac astfel de opţiuni.

MOTOR

Motorul modelului Tipo testat este era un diesel de 1,6 litri şi 120 de cai-putere şi 320Nm, cuplat la o cutie manuală cu 6 trepte.

Dacă ar fi să numesc ce mi-a plăcut cel mai mult la Fiat Tipo aş spune motorul. Va fi cel mai puternic din gamă şi atinge 100km/ora în 9,7 secunde şi o viteza maximă de 200km/ora. Ori este mai silenţios decât cel de 2 litri şi 140 de cai care echipeaza diferite modele din oferta Fiat, ori izolarea habitaclului este mai bună, cert este că nivelul zgomotului care ajunge în interior este scăzut.

Începe şi trage de pe de pe la 1600 de ture, chiar şi la viteze mai ridicate, în trepte superioare. La 110 km/ora, pe autostradă, în treapta a 6-a, aveam rezerve de putere să fac anumite depăşiri, iar pentru un boost suplimentar, retrogradarea cu o singură treaptă te ajuta suficient. Am testat noul Tipo şi pe serpentine, pe Valea Lotrului, unde pentru un parcurs mai energic a 3-a şi a 4-a erau suficiente. Deşi „maşina” te sfatuieşte sa schimbi treptele destul de rapid, am ignorat acest indicator cu desavârşire, ţinând motorul diesel mai turat.

La finalul unui parcurs de 580 de kilometri, în mare majoritate extraurban, cu 200 de km de autostrada, computerul de bord mi-a arătat it un consum mediu de 6,2 litri la sută de kilometri. Având în vedere ca nu am menajat motorul prea mult, am circulat cu viteză mai ridicata pe autostradă, mers pe serpentine şi aşa mai departe, iar maşina era nouă – deci încă în rodaj, un astfel de consum la un motor de 120 de cai-putere mi se pare bun. Totul aplicându-se la o maşină de aproximativ 1,25 tone.

Fiat Tipo va fi disponibil cu 2 motoare diesel (1,3 litri-95cp şi 1,6 litri-120cp) şi unul pe benzină (1,3 litri-95 cp). Dieselul de 1,3 litri se anunţă a fi cel mai economic, cu un consum mixt de 4,1 litri/sută. Tot el va fi singurul disponibil cu sistem Start/Stop. Începând cu luna martie, va fi disponibila în România şi motorizarea 1.6/110 CP benzină, cuplată la o transmisie automată în 6 trepte. Toate celelalte motorizari vin cu transmisie manuala, în 6 trepte.

Direcţia nu iese în evidenţă, este comfortabilă, iar maşina se manevreaza uşor. În plus, vine şi cu modul suplimentar de asistenţă City, care face volanul sa poate fi învârtit de parca n-ar fi conectat la sistemul de direcţie. Eu nu l-am folosit în oraş pentru ca direcţia mi s-a părut asistată suficient, dar la parcări sau în anumite zone poate fi util.

Frâne cu discuri pline pe faţă şi spate în cadrul maşinii testate, varianta Opening Edition, însă pe versiunile inferioare veţi găsi şi tamburi. ABS, EDB (Electronic Brake Distribution) şi ESP sunt standard. În varianta de bază, Fiat Tipo vine doar cu 2 airbag-uri, dar, contra cost, poţi să ai 6.

La trecerea peste gropi sunetul emis este „nemţesc”, plin şi rotund. Trenul de rulare asigură o călătorie comfortabilă, fără tendinţe sportive, însa nici nu se vrea sa fie perceput în alt fel.

DIMENSIUNI

Portbagajul impresionează prin dimensiuni la 520 de litri, dar este faultat un pic de zona relativ îngusta de încărcare.

La 4,5 metri lungime şi 1,79 metri lăţime, Tipo nu este o maşină mică, dar asta e senzaţia pe care o ai când o conduci. Motorul diesel te îmbie sa te strecori prin trafic, iar cuplul de 320 Nm te face să crezi că ai un motor mai mare sub capotă.

PREŢURI

Versiunea Opening Edition testată de noi costă, la ofertă, aproximativ 16.000 de euro, în timp ce varianta de bază începe de la 10.900 (TVA inclus).Tipo va fi oferit în patru configuraţii de baza, TIPO, POP, EASY şi LOUNGE, la care se adauga versiunea de lansare Opening Edition.

Toate preţurile le găsiţi aici
 


 

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide