Test drive Skoda Octavia. A patra generație Octavia își păstrează o reputație solidă

Autor: Marius Vișan 25 sept. 2020 MASINI NOI

Când spui Skoda Octavia îți vin, probabil, în minte cuvinte ca fiabilitate și practicalitate. Sedanul de dimensiuni medii și-a câștigat o reputație solidă de-a lungul anilor, devenind o prezență familiară pe străzi. Acum, pentru 2020, există o nouă Skoda Octavia care este mai modernă și mai bine conectată ca niciodată.

După cu poate știți este cel mai popular model Skoda, dar și cel mai bine vândut. De la lansare și până în prezent s-au produs mai bine de 7 milioane de exemplare.

Când vine vorba de producerea de mașini care trebuie să găsească un echilibru între stil și funcționalitate, puțini producători par să o facă la fel de bine (sau consecvent) ca Skoda. A patra generație Octavia arată mult mai sofisticată decât predecesoarea sa, în special în partea din față. Au dispărut farurile divizate care au venit odată cu facelift-ul generației anterioare. Grila Octavia este puțin mai largă decât înainte și este înconjurată de un finisaj cromat.

Partea din spate a primit blocuri optice noi precum si logo-ul Skoda scris mare pe hayon. Portbagajul are o capacitate de 600 litri, iar aceasta poate fi crescută prin rabatarea banchetei din spate. În interior găsim o priză de 12 volți, cârlige de agățare a sacoșelor, două butoane pentru rabatarea banchetelor, iar sub podea există roată de rezervă.

Detalii despre interiorul noii Octavia

Dacă despre natura stilului exterior al Octaviei putem spune că este evolutivă, interiorul este revoluționar. Aspectul și designul său sunt un amestec de estetică și ergonomie. Este cel mai bun interior pe care Skoda l-a instalat pe mașinile sale până în prezent, deși modelul electric Enyaq ar putea fura acest titlu.

Una dintre cele mai distinctive trăsături ale interiorului noii Octavia este noul volan multifuncțional cu două spițe. Secțiunile decupate din jurul airbagului arată foarte bine, iar noile comenzi ale butoanelor sunt ușor de utilizat, chiar dacă sunt mai mici decât înainte. Două controlere cilindrice cromate controlează volumul (în stânga) și funcțiile instrumentarului de bord (în dreapta) și pot fi, de asemenea, apăsate pentru a efectua alte sarcini. Un nou aspect al instrumentarului digital de 10,25 inci are ca rezultat dispuneri mai clare și este mai ușor de reglat în mișcare utilizând comenzile de pe volan.

Un bord cu un aspect sofisticat

Afișajul central are o diagonală de 10 inci este nou și încorporează o bară glisantă sensibilă la atingere de-a lungul bazei sale pentru reglarea volumului. Meniul are un aspect nou și este ușor de navigat. Skoda a redus numărul de butoane fizice, iar funcțiile sistemului de climatizare sunt acum realizate mai prin intermediul ecranului. Suntem destul de critici față de producătorii care fac acest lucru, deoarece îi pot determina pe șoferi să-și ia ochii de pe drum.

Aspectului cabinei pare mai sofisticat datorită bandei metalice care trece sub ecranul tactil. Acesta servește ca loc de odihnă a mâinii în timp ce utilizați afișajul. De asemenea, trebuie să menționăm că secțiunea centrală a bordului oferă o selecție de materiale care arată și se simt foarte bine. Există mai mult spațiu creat în jurul consolei centrale datorită noii transmisii automate.

A dispărut pârghia tradițională și în locul său este un comutator care permite șoferului să comute între funcțiile de conducere. Înainte de aceasta se află o zonă de încărcare fără fir pentru telefonul mobil și două porturi USB-C. În mod tipic pentru Skoda Octavia, spațiul din spate este mai generos. Bancheta din spate este foarte încăpătoare, aici pot sta foarte bine trei persoane. Ele au la dispoziție control pentru aerul condiționat, sloturi USB-C, o priză uriașă de 230 de volți.

Motorizare și comportament dinamic

Sub capota acestui model de test se află un motor diesel de 2.0 litri care produce 150 CP conectat la o cutie automata DSG cu 7 trepte.

Motorul diesel este mai silențios decât înainte, iar puterea sa de 150 de cai, oferă cel mai bun raport între economie și performanță. Cu un cuplu de 360 Nm, motorul Skoda trage destul de bine și nu este lent în ceea ce privește viteza. Cutia de viteze DSG schimbă rapid spre treptele superioare, iar asta e bine în favoarea economiei de combustibil. Direcția asistată electric oferă o senzație mai naturală decât înainte, făcând din noua Octavia o mașină mai plăcută de condus.

Mașina este setata pentru confort, însă cei care vor mai multa viteză au la dispoziție și un mod Sport care schimba drastic comportamentul dinamic. Mașina devine mai agilă, accelerația răspunde mai bine la apăsarea pedalei, iar direcția devine mai rigidă. Nu același lucru se poate spune și despre suspensii, acestea sunt setate pentru confort. Ele rămân moi și atenuează foarte bine gropile și denivelările din asfalt.

Prețuri Skoda Octavia

Cea mai accesibilă Octavia pornește de la 17.800. Însă pentru acest preț clientul primește un motor de un litru cu 110 CP și o cutie de viteze manuală cu 6 trepte. Aceasta versiune condusă de mine dispune de aproape toate opționalele așa că prețul ei a ajuns la 32.100 de euro (TVA inclus).

Concluzie

Pentru această a patra generație Skoda Octavia, compania a făcut o treabă excelentă. Mie, personal îmi place foarte mult pentru că cei de la Skoda au reușit să o pună într-un pachet complet, foarte atractiv, atât pentru firmele de flote cât pentru șoferii care vor o mașină confortabilă, de familie. Dintre schimbările și îmbunătățirile pe care le-a făcut Skoda se remarcă cel mai mult designul și calitatea cabinei.

Intră în Galeria Foto

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Marius Vișan
Marius Vișan
Marius Vișan a poposit în lumea auto în anul 2015, însă cu jurnalismul online este familiarizat încă din anul 2006 când a început cursurile Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Contactul cu mașinile l-a luat la vârsta de 18 ani, odată cu obținerea permisului auto. Pasiunea ... citește mai mult

Comentarii
Inchide