TEST DRIVE VIDEO: Noua Honda Jazz, un rival de luat în seamă de Polo&Co – GALERIE FOTO

Autor: Vlad MIRONESCU 03 dec. 2015 Test drive

 

 

Noua Honda Jazz iese în evidenţă datorită formelor şi spaţiului interior, aducând mai degrabă cu un mini-monovolum decât cu o maşină din clasa mică. Am condus-o timp de câteva zile în oraş, dar şi în afară, pentru a îmi face o idee despre noul model de clasă mică oferit de Honda.

Să o luam cu începutul: am testat motorul i-VTEC de 1,3 litri pe benzină, aspirat, cuplat la o transmisie manuală cu 6 trepte. De altfel, este şi singurul oferit. Un singur motor, un singur tip de cutie, un singur nivel de echipare.

Din exterior, noua Honda Jazz îţi sare în ochi prin liniile modern şi uşor agresive. Bara din faţa cât şi cea din spate cuprinde mici prize de aer sculptate.

Citeşte şi Ce PREŢURI are rivalul rusesc al Daciei Logan şi ce conţin versiunile de echipare – GALERIE FOTO

Citeşte şi VIDEO Noul Renault Megane, prezentat în detaliu – GALERIE FOTO

Botul este de hatchback, spatele de monovolum. Din loc în loc, mici inserţii negre la exterior, care duc cu gândul la sportivitate.

Citeşte şi Noul Fiat Tipo, concurentul care ”îi suflă în ceafă” Loganului. Prezentare şi GALERIE FOTO

Poziţia de volan asigură o vizibilitate foarte bună în toate direcţiile.

Motorul pare vlăguit şi urcă greu în ture, deşi are 102 cai-putere, iar maşina nu depăşeşte 1.066 kg. Mă aşteptam la o reacţie mai promptă din partea lui. O dată ce treci de 130 km pe oră, acceleraţia devine o probă de răbdare, însă nu trebuie să uităm că este o maşină de oraş, iar acceleraţia nu este prioritatea celor care o vor cumpăra. La peste 3.500 de rotaţii/minut devine zgomotos.

 

 

Totuşi, în oraş, propulsorul de pe Honda Jazz se face plăcut la condus, iar în cele trei zile în care l-am condus pot spune că m-am ataşat de modul lui de funcţionare şi te obişnuieşti să schimbi treptele după zgomotul motorului, fără să mai verifici turometrul. În oraş am obţinut un consum de 6,7 litri la suta de kilometri, iar în afară de aproximativ 5,5 litri, dar nu am mers “la consum”.

Cutia de viteze are 6 trepte, scurte, dar care fac o treabă bună în a tempera zgomotul produs de motor imediat ce îi treci pragul de comfort. Computerul de bord ne îndeamnă să schimbăm treptele foarte devreme, însă dacă vrei să obţii un răspuns bun din partea motorului, îl vei ignora. Timoneria este precisă şi schimbarea treptelor se face foarte uşor.

Citeşte şi Asta e cel mai ciudat număr de înmatriculare din România –  FOTO

Citeşte şi VIDEO A transformat o maşină banală într-un monstru, iar acum nu are rival

Citeşte şi ROMÂNIA LA VOLAN. Istoria Dacia, cel mai cunoscut brand românesc – VIDEO + FOTO

 

Direcţia este precisă şi este o supriză foarte plăcută. Frânele acţionează ferm, iar ABS-ul nu intră prea repede.

Ce m-a mirat este măciulia neobişnuit de mică a cutiei de viteze, care te îndeamnă să o ţii cu două degete şi pare de jucărie. Probabil cei de la Honda s-au gândit la cliente când au desenat-o, pentru că pentru un bărbat este o senzaţie destul de ciudată.

Să trecem la spaţiu interior. Generos, aşa poate fi clasificat, în special pentru pasagerii din spate, unde spaţiul pentru picioare este mai mult decât onorabil. Tot la acest capitol, Honda Jazz vine cu cel mai mare portbagaj din clasa sa, de 354 de litri. Un concurent care se apropie de acest nivel este Skoda Fabia, cu ai săi 330 de litri. Buza de încărcare este joasă, iar încărcarea şi descărcarea se fac cu uşurinţă.

Un element interesant este capacitatea de rabatare inversă a banchetei din spate, care dezvăluie un spaţiu de depozitare atipic, care se remarcă prin adâncime, nu doar lungime şi lăţime. Asta se datorează poziţionării rezervorului de benzină sub scaunele din faţă, spre deosebire de poziţionarea clasică, sub banchetă.

Balansul este ridicat în cazul curbelor luate la viteze mai mari, lucru normal pentru o maşină din clasa mică, în special una mai înaltă decât majoritatea, însă la viteze de oraş nu se înclină prea mult.

Concurenţa este evidentă: VW Polo, Ford Fiesta, Skoda Fabia, Opel Corsa, Toyota Yaris şi Nissan Note. Deşi nu este foarte întâlnit pe străzile din România, l-am adăugat aici pe Nissan Note pentru simplul motiv că este singurul concurent direct pentru noua Honda Jazz, ambele aflându-se la limita clasei mici, cu ambiţii de clasă compactă.

Maşina acoperită perfect este un Opel Corsa

La interior, plastice tari, însă cu un finisaj bun, spaţii de depozitare cât cuprinde (mi-a plăcut suportul de pahar din stanga volanului), închiderea portierelor se face uşor şi cu un sunet care induce idee de calitate în construcţie.

Citeşte şi VIDEO Maşină de lux, mistuită de flăcări în Bucureşti

Singura versiune de echipare disponibilă în România este Trend, dar standardul japonez nu se compară cu standardul european şi este neobişnuit de bogat, printre dotările de bază strecurându-se mici surprize precum sistem de avertizare a presiunii din roţi, asistare pentru pornirea din rampă, sistem de frânare de urgenţă, airbag-uri cortină (pe lângă cele frontale şi laterale), pilot automat, computer de bord, încălzire în scaune, sistem Start-Stop, geamuri electrice faţă-spate, senzori de ploaie şi de lumină, lumini de zi cu LED, cotieră, volan multifuncţional şi conectivitatea Bluetooth pentru telefonul mobil.

În ceea ce priveşte conectivitatea, avem disponibile mufă USD, audio jack şi un slot de brichetă.

Tot pachetul ajunge la 15.488 de euro, cu TVA inclus. Ok, preţul de pornire este mai mare decât al concurenţei, diferenţa la preţul de plecare fiind şi de câteva mii de euro, însă la o configurare asemenătoare în ceea ce priveşte motorizarea şi dotările, se ajunge la sume asemănătoare.

Concluzia: Honda Jazz este o maşină mai mult de oraş decât de drum întins, care oferă performanţe rezonabile, consum bun, spaţiu interior generos şi dotări mai mult decât generoase.

Citeşte şi GALERIE FOTO. Un şofer care a confundat intrarea pentru pietoni a unui supermarket cu ieşirea din parcare

Citeşte şi TEST DRIVE: În lupta din clasa medie, Renault are un Talisman norocos – VIDEO + GALERIE FOTO

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide