BMW M3 - primul test

La aproape 80 de mii de euro poţi să-ţi iei un BMW Seria 6 bine utilat. Cu toate acestea, eu m-aş opri la noul M3, un drac împieliţat care, prin violenţă şi agresivitate, aproape mi-a rupt capul în timpul testului de pe circuitul Ascari din Spania.

După 15 ani, motorul cu şase cilindri în linie care a propulsat ultimele două generaţii de M3 a făcut loc, pentru prima dată, unui V8. Şi chiar nu are importanţă ce fel de V8, dacă ţinem cont că poartă genele motorului de Formula 1 folosit de echipa BMW Sauber. Cu o cilindree de fix 3.999 cmc, noul V8 dezvoltă o putere de 420 de cai şi un cuplu de 400 Nm impresionant, la fel ca şi regimul maximal de 8.400 rpm. Cu 77 de cai mai mult decît precedenta generaţie, noul M3 este genul de maşină pe care nu şi-o vor permite mulţi. Iar cei ce şi-o vor permite vor avea două soluţii. Ori o vor păstra cu sfinţenie ca pe o maşină-totem, ori o vor termina repede, înfiptă într-un copac sau zdrobită-n vreun şanţ.

A patra generaţie de M3 este o maşină sport de-a dreptul excepţională scoasă de pe porţile BMW M GMbH. Cu un design de excepţie pentru o maşină desprinsă dintr-un model mult prea cuminte, precum Seria 3 Coupe, M3 vine cu o seamă de noi standarde în tehnologie, performanţe optime, un comportament foarte dynamic, precum şi calităţi cerute de o maşină folosită şi în viaţa de zi cu zi, nu doar pe circuit. Diferenţele dintre seria 3 şi M3 sînt vizibile în special în partea frontală a maşinii. Trei prize de aer uriaşe amplasate mai jos de radiator sînt dovada supremă că în spate se ascunde un motor performant. În sprijinul acestei declaraţii vine şi cocoaşa de pe capotă, denumită “powerdome”, o altă declaraţie făţişă a noii unităţi V8. Din lateral, se remarcă jantele tipice seriei M, pasajele umflate de deasupra roţilor sau oglinzile negre. În spate, stopurile cu tehnologie LED, spoilerul discret amplasat pe portbagaj şi cele patru ţevi de evacuare aşezate central nu lasă nici o îndoială asupra caracterului sportiv al acestui model.

Ajuns la a patra generaţie şi la 20 de ani de carieră, M3 se laudă cu peste 180 de mii de unităţi vîndute pînă acum. Şi dacă ţinem cont că vine cu un preţ comparabil cu al lui Audi RS4, dar net inferior celui al lui Mercedes C 63 AMG, BMW M3 poate depăşi orice record începînd din septembrie, cînd va intra în showroomuri. Dacă pentru început este disponibil doar în caroserie de coupe, peste puţin timp vom vedea şi M3 cabrio, cu acoperiş rigid retractabil electric, dar şi M3 sedan.

Dacă M3 se bazează pe Seria 3 Coupe, se poate spune că această versiune este una total diferită, pentru că doar 20% dintre componente sînt comune, restul, precum acoperişul din fibră de carbon, fiind dezvoltate special.

Citeşte mai departe în pagina următoare »

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.