10 plusuri şi 10 minusuri Dacia Dokker 1.5 dCi

Autor: Adrian Mihălţianu 17 ian. 2014 Teste speciale

6. Închiderea şi deschiderea portierelor spate necesită forţă

Uşile culisante foarte mari vin la pachet şi cu un mic dezavantaj: nu sunt aşa de uşor de deschis. Am remarcat că efortul depus pentru tragerea uşii este mai mare decât pentru o portieră normală. Acel moment, în care ai apăsat clapeta mânerului şi trebuie să tragi uşa puţin spre exterior, le pune probleme femeilor.

”Cum nu am închis uşa, că am împins-o şi am auzit cum s-a închis”…

După care, altă palmă: închiderea din interior a uşii e, de cele mai multe ori, incompletă şi trebuie să fii atent la tabloul de bord, să nu pleci cu martorul pentru uşi deschise aprins. M-am pomenit de cele mai multe ori valet, pentru că pasagerii din spate nu aveau suficientă forţă să închidă cum trebuie uşile.

”Uite, mamă, mie îmi arată că nu s-a închis” ”Te păcăleşte, eu am închis uşa” ”…”

De unde se vede că Dokker e gândit pentru oameni mai fermi. Vorba aia, docherii sunt oameni dintr-o bucată, când apucă uşa să o deschidă ţi-e teamă nu care cumva să o smulgă…

7. Lipsa unor accesorii pentru fixarea bagajelor

Pentru Dokker se oferă un fileu vertical la 100 de euro. Mi se pare un preţ cam mare pentru cât de puţin util e un astfel de fileu. Mai degrabă aş vrea ca în acest preţ să fie integrate şi nişte plase sau corzi pentru fixarea obiectelor în portbagaj. Nu de alta, dar la cât de mare e spaţiul pentru bagaje, când ai de transportat lucruri mai puţine, acestea vor începe un dans haotic…

Singură, atât de singură… Măcar nişte accesorii de fixare a bagajelor dacă avea, să nu facă party singură…

Ba chiar opţional cred că ar fi binevenite şi nişte accesorii pentru compartimentarea portbagajului, tot în ideea de a ţine bagajele mai grupate. O fi Dokker low-cost, dar cât de scumpe ar putea fi asemenea accesorii?

8. Preţul mic te păcăleşte

Cel mai ieftin Dokker costă 9.000 de euro. Ceea ce, raportat la spaţiul interior, este de-a dreptul WOW pentru o maşină nouă. Însă adevărul este că, pentru un familist normal, versiunea de bază este VAI: motor pe benzină arhaic, de 1,6 litri şi 85 CP, care promite să fie gurmand şi leneş, în timp ce echiparea de bază ”Basic” e pur şi simplu… cheală. Şi să nu uit că maşina are doar o uşă culisantă.

Aşa că familistul obişnuit va alege modelul cu două uşi culisante, care e propus începând cu versiunea ”Ambiance” pentru un preţ de pornire de 10.550 de euro. La care, însă, va trebui să mai adaugi aerul condiţionat şi ESP-ul (opţionale), deci factura se ridică la 11.630 de euro. Ceea ce nu e deloc o afacere, deoarece nivelul superior Laureate, cu aerul condiţionat standard, te va costa 11.700 de euro dacă bifezi şi ESP-ul.

De la 9.000 nici nu-ţi dai seama cum ajungi la 15.000. Şi nu vorbesc de ani lumină

Deci, cum necum, nişte pretenţii normale te duc spre nivelul de top. Şi nu am terminat. După cum spuneam, motorul pe benzină de 85 CP nu l-aş lua în calcul dacă aş vrea Dokker mai mult mult pentru drumuri lungi, cu familia. Mai degrabă TCE-ul de 1,2 litri şi 115 CP, care porneşte de la 12.800 de euro, nu?

Ei bine, din nou nu. Pentru că prefer un diesel la drum lung, chiar dacă e vorba de dCi-ul de 75 CP, care costă 13.200 de euro în echiparea Laureate, cu doar 400 de euro mai mult decât TCe-ul pe benzină. Şi, dacă tot am ajuns aici, versiunea de 90 CP plusează cu 400 de euro, pornind de la 13.600 de euro.

Iar, dacă ai peste 10-12.000 de euro de dat pe o familistă nouă foarte spaţioasă, cel mai probabil mai ai măcar încă 300 de euro pentru ESP. Şi mă gândesc, dacă tot ai ajuns aici, că nu are rost să faci rabat de la confortul oferit de scaunele încălzite, senzorii de parcare şi sistemul Media Nav, care ar duce un Dokker 1.5 dCi până la 14.650 de euro. Rotunjim suma? Hai să punem şi jantele din aliaj (320 de euro) şi ajungem la 14.970 de euro.

”Atât de mult pentru o Dacie?!”. Înţelegeţi care e problema acum…

9. Detalii low-cost enervante

Unu la mână: aştept cu interes să aud cum vreun utilizator a pus lichidul de parbriz în recipientul pentru antigel. Cât de scumpă ar fi fost vopsirea în albastru a capacului rezervorului pentru lichidul de parbriz? E negru şi aproape invizibil plasat…

Cred că dădea faliment Renault dacă vopsea capacul ăsta în albastru. E scump albastrul în zilele noastre

Doi la mână: cât de scumpă ar fi fost integrarea unui led în butoanele pentru încălzirea scaunelor? Când e întuneric, le cauţi mult şi bine în lateralele scaunelor şi nici nu-ţi dai seama dacă sunt on sau off. Decât în funcţie de cât de tare îţi arde… dosul.

Trei la mână: decât un torpedou mic şi un fel de etajeră prea puţin încăpătoare deasupra lui, nu mai bine era un torpedou mai măricel? Şi ce e cu buzunarul fals de sub butonul pentru reglajul oglinzilor? Unele lucruri chiar nu pot fi puse pe seama sintagmei ”e maşină low-cost”.

La cât de mare e spaţiul interior, e comic torpedoul ăsta cât o poşetuţă. E Dokker, nu Matiz, domnilor!

Patru la mână: când o să vedem nişte ştergătoare mai eficiente pe Dacii? Suprafaţa mai mare a parbrizului înseamnă şi o cursă mai mare a ştergătoarelor, dar cauciucul mai prost calitativ nu face faţă şi rămân urme tot timpul. Mai ales când foloseşti ”stropitorile”.

10. Murdărire rapidă

La drept vorbind, în condiţiile de semi-iarnă prin care am circulat cu Dokker-ul, ce pretenţii să am, câtă vreme cam toate maşinile arătau la fel de murdare?! Şi totuşi, în cazul lui Dokker este enervant cât de repede şi consistent se murdăresc mânerele uşilor, atât a celor laterale, cât şi a celor din spate.

Eu mi-am inscripţionat maşina. Ca să nu mă trezesc cu ”spalămă”, fără cratimă. Ţin la gramatică!

Am consumat un mini-bax de şerveţele din cauza asta! La mânerele uşilor faţă, situaţia nu e prea gravă, scapi cu puţină murdărie pe degete. Însă la uşile laterale, deoarece e nevoie să pui şi palma pe mâner şi să tragi vârtos de uşă, frustrările sunt mai mari.

”Lasă gramatica şi pune mâna pe furtun, că mă înnebuneşte jetul ăsta de apă!”

La fel şi în cazul uşii din spate, a portbagajului: deoarece mânerul e integrat în bagheta neagră, devine aproape invizibil când maşina e murdară. Şi ajungi în situaţia să pipăi prin mizeria de pe ornament să găseşti clapeta. Iar când închizi uşa mai mică, trebuie să o împingi din exterior, deci iar te murdăreşti…

 

Vedeţi în episodul următor JURNALUL DE CONSUM PENTRU DACIA DOKKER 1.5 dCi 90 CP

 

 

Pagini: 1 2 3 4

Urmărește Promotor.ro pe Google News
Citește și...



Comentarii
Inchide