Asigurari RCA 2019. Ce este sistemul bonus-malus şi cum funcţionează

Autor: ProMotor 03 iun. 2019 Utile
Asigurari RCA 2019. Ce este sistemul bonus-malus şi cum funcţionează

Pe asigurarea RCA a fiecărui şofer este trecută şi clasa bonus-malus de care o are acesta. Pe scurt, dacă ai provocat accidente vei plăti mai mult la asigurarea RCA decât un şofer care nu a avut parte de incidente nefericite.

Poliţa RCA este influenţată de sistemul bonus-malus, iar reducerea de preţ poate varia între 5 şi 50%, iar penalizările pot aduce majorări de preţ între 10 şi 80%.

Sistemul bonus-malus este reglementat de ASF şi urmăreşte ca şoferii mai prudenţi să nu plătească la fel de mult la asigurarea RCA precum cei care provoacă accidente.

Sistemul bonus-malus a fost introdus în 2010 pentru persoanele fizice şi cuprinde istoricul accidentelor din 2009 până în prezent. În 2012, sistemul a fost extins şi pentru persoanele juridice cuprinzând istoricul daunelor din 2011 până în prezent.

Acest sistem foloseşte o serie de praguri pentru reduceri şi pernalizări pentru şoferi numite clase BM, iar fiecare şofer poate afla în ce clasa bonus-malus se încadrează verificând poliţa RCA sau online https://www.aida.info.ro/ro/bonus-malus

Cum se stabileşte clasa bonus-malus

Clasa bonus-malus se stabileşte automat de către softul de emitere al societăţilor de asigurari, iar intermediarul nu poate interveni pentru a o influenţa.

Cum functioneaza sistemul Bonus-Malus ?

Fiecare persoana este identificata prin C.N.P. (persoana fizica) sau C.I.F./C.U.I. (persoana juridica), iar fiecare vehicul este identificat printr-un numar de identificare (serie de sasiu). Când o persoană deţine un vehicul atunci se formează o pereche C.N.P. sau C.U.I. + număr de identificare. În baza acestei perechi unice se va înregistra istoricul de către societăţile de asigurare în baza de date CEDAM.

Cum se calculează reducerile sau penalizările bonus-malus

Reduceri de preţ RCA pentru clasa bonus-malus B1-B8

Clasa BONUS/MALUS B1 – DISCOUNT 5%
Clasa BONUS/MALUS B2 – DISCOUNT 10%
Clasa BONUS/MALUS B3 – DISCOUNT 15%
Clasa BONUS/MALUS B4 – DISCOUNT 20%
Clasa BONUS/MALUS B5 – DISCOUNT 25%
Clasa BONUS/MALUS B6 – DISCOUNT 30%
Clasa BONUS/MALUS B7 – DISCOUNT 40%
Clasa BONUS/MALUS B8 – DISCOUNT 50%

Creşteri de preţ RCA pentru clasa bonus-malus M1-M8

Clasa BONUS/MALUS M1 – MAJORARE 10%
Clasa BONUS/MALUS M2 – MAJORARE 20%
Clasa BONUS/MALUS M3 – MAJORARE 30%
Clasa BONUS/MALUS M4 – MAJORARE 40%
Clasa BONUS/MALUS M5 – MAJORARE 50%
Clasa BONUS/MALUS M6 – MAJORARE 60%
Clasa BONUS/MALUS M7 – MAJORARE 70%
Clasa BONUS/MALUS M8 – MAJORARE 80%

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide