Asigurari RCA 2019. Ce este sistemul bonus-malus şi cum funcţionează

Pe asigurarea RCA a fiecărui şofer este trecută şi clasa bonus-malus de care o are acesta.

Asigurari RCA 2019. Ce este sistemul bonus-malus şi cum funcţionează Asigurari RCA 2019. Ce este sistemul bonus-malus şi cum funcţionează

Pe asigurarea RCA a fiecărui şofer este trecută şi clasa bonus-malus de care o are acesta. Pe scurt, dacă ai provocat accidente vei plăti mai mult la asigurarea RCA decât un şofer care nu a avut parte de incidente nefericite.

Poliţa RCA este influenţată de sistemul bonus-malus, iar reducerea de preţ poate varia între 5 şi 50%, iar penalizările pot aduce majorări de preţ între 10 şi 80%.

Sistemul bonus-malus este reglementat de ASF şi urmăreşte ca şoferii mai prudenţi să nu plătească la fel de mult la asigurarea RCA precum cei care provoacă accidente.

Sistemul bonus-malus a fost introdus în 2010 pentru persoanele fizice şi cuprinde istoricul accidentelor din 2009 până în prezent. În 2012, sistemul a fost extins şi pentru persoanele juridice cuprinzând istoricul daunelor din 2011 până în prezent.

Acest sistem foloseşte o serie de praguri pentru reduceri şi pernalizări pentru şoferi numite clase BM, iar fiecare şofer poate afla în ce clasa bonus-malus se încadrează verificând poliţa RCA sau online https://www.aida.info.ro/ro/bonus-malus

Cum se stabileşte clasa bonus-malus

Clasa bonus-malus se stabileşte automat de către softul de emitere al societăţilor de asigurari, iar intermediarul nu poate interveni pentru a o influenţa.

Cum functioneaza sistemul Bonus-Malus ?

Fiecare persoana este identificata prin C.N.P. (persoana fizica) sau C.I.F./C.U.I. (persoana juridica), iar fiecare vehicul este identificat printr-un numar de identificare (serie de sasiu). Când o persoană deţine un vehicul atunci se formează o pereche C.N.P. sau C.U.I. + număr de identificare. În baza acestei perechi unice se va înregistra istoricul de către societăţile de asigurare în baza de date CEDAM.

Cum se calculează reducerile sau penalizările bonus-malus

Reduceri de preţ RCA pentru clasa bonus-malus B1-B8

Clasa BONUS/MALUS B1 – DISCOUNT 5%
Clasa BONUS/MALUS B2 – DISCOUNT 10%
Clasa BONUS/MALUS B3 – DISCOUNT 15%
Clasa BONUS/MALUS B4 – DISCOUNT 20%
Clasa BONUS/MALUS B5 – DISCOUNT 25%
Clasa BONUS/MALUS B6 – DISCOUNT 30%
Clasa BONUS/MALUS B7 – DISCOUNT 40%
Clasa BONUS/MALUS B8 – DISCOUNT 50%

Creşteri de preţ RCA pentru clasa bonus-malus M1-M8

Clasa BONUS/MALUS M1 – MAJORARE 10%
Clasa BONUS/MALUS M2 – MAJORARE 20%
Clasa BONUS/MALUS M3 – MAJORARE 30%
Clasa BONUS/MALUS M4 – MAJORARE 40%
Clasa BONUS/MALUS M5 – MAJORARE 50%
Clasa BONUS/MALUS M6 – MAJORARE 60%
Clasa BONUS/MALUS M7 – MAJORARE 70%
Clasa BONUS/MALUS M8 – MAJORARE 80%

 

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.