Cât costă pompa de apă şi când trebuie schimbată

Cât costă pompa de apă şi când trebuie schimbată

Autor: Marius Vişan acum 11 luni Utile

Distribuţia ocupă un loc important în angrenajul maşinii, iar funcţionarea corectă a acestui kit asigura funcţionarea perfectă şi de durata a motorului. Distribuţia reprezintă ansamblul tuturor pieselor care permit schimbarea periodică a gazelor din cilindri. Pe scurt, sistemul de distribuţie asigură introducerea aerului/amestecului proaspăt în cilindri şi evacuarea gazelor arse.

Distribuţia unei maşini poate fi de două tipuri

  • distribuţie pe lanţ
  • distribuţie pe curea

Distribuţia pe lanţ este foarte rar întâlnită, majoritatea constructorilor auto folosind distribuţia pe curea datorită avantajelor after-sale.

Cât rezistă distribuţia

Această poate rezistă până la 100.000 de km în regim de utilizare intens şi aproximativ 150.000 de km în regim de utilizare normal.

Distribuţia este alcătuită din curea dinţată de antrenare, rola de ghidare, rola întinzătoare şi pompă de apă după caz.

Pompă de apă se schimbă în cazurile următoare

  • după o verificare vizuală dacă prezintă scurgeri de antigel
  • după o verificare manuală dacă prezintă joc în rulmenţi

Preţul unei pompe de apă pentru maşină

O pompă de apă pentru maşină costă în jurul sumei de 100 de lei, însă acesta diferă de la model la model. Ce trebuie să ştiţi este că la această sumă mai trebuie adougat şi preţul manoperei şi cel al celorlalte componente ale distribuţiei. 

Se recomandă schimbarea pompei de apa împreuna cu distributia pentru ca manopera pentru schimbarea distributiei (cand practic desfaci tot ce ai nevoie pentru schimbarea pompei) e semnificativ mai mare decat costul unei pompe de apa noi nouţe. 

 Comentarii
Inchide