Cât de indicat este să pui în motorină ulei pentru motoare în doi timpi

Autor: George Cristea 29 mart. 2021 Utile

Mulți posesori de mașini diesel vechi susțin că adăugarea în motorină a unei cantități de ulei pentru motoare în doi timpi ajută la funcționarea optimă a motorului o vreme mai îndelungată. Cât de indicat este să pui în motorină ulei pentru motoare în doi timpi, de fapt?

Intră în Galeria FOTO

În urmă cu mulți ani, era un truc folosit frecvent de șoferii de taxi. Chiar și azi, însă, sunt mulți șoferi care jură că adăugarea în motorină a unei cantități de ulei pentru motoare în doi timpi va aduce beneficii motorului. Printre acestea ar fi o rulare mai silențioasă, o combustie mai bună și o ungere mai eficientă a sistemului de injecție. Dar oare chiar ajută această metodă? Și dacă da, mai este potrivită pentru motoarele diesel moderne?

Trebuie spus de la început că această practică are la bază o legendă – cea potrivit căreia motorina modernă are proprietăți de lubrifiere mai slabe decât motorina de odinioară. Asta deoarece în procesul de producție a fost eliminat sulful din combustibil. Trebuie spus însă că, cel puțin în Europa, combustibilii sunt standardizați, iar ce s-a pierdut prin hidrodesulfurare a fost compensat prin aditivare suplimentară.

Cât de indicat este să pui în motorină ulei pentru motoare în doi timpi. Mituri demontate

Chiar dacă șoferii spun că motorul merge „mai rotund” dacă pun în rezervor puțin ulei pentru motoare în doi timpi, experții nu sunt de acord și atenționează împotriva acestei practici. Sunt și șoferi care susțin că această practică duce la creșterea puterii și reducerea consumului dar, din nou, experții desființează această teorie.

Combustie superioară: inflamabilitatea motorinei este dată de cifra cetanică a acesteia. Cu cât aceasta este mai mare, cu atât amestecul motorină-aer se aprinde mai ușor. Uleiul din motorină are un efect contrar – reduce cifra cetanică. Prin urmare, în funcție de proporția de ulei din motorină, performanțele motorului se vor înrăutăți. În niciun caz consumul nu are motive să scadă.

Funcționare silențioasă: este adevărat că „țăcănitul” specific de diesel se atenuează atunci când motorina este combinată cu ulei pentru motoare în doi timpi. Motivul este legat de cel de mai sus – scăderea cifrei cetanice duce la o aprindere mai domoală a amestecului combustibil.

Ce se întâmplă dacă folosești ulei în motoarele diesel moderne?

Dacă un motor diesel de generație veche poate fi tolerant cu uleiul din motorină, motoarele moderne ar putea avea de suferit. Sistemele de injecție ale mașinilor moderne sunt mult mai sensibile, fiind calibrate pentru toleranțe incredibil de mici. Chiar și cele mai mici particule care contaminează combustibilul pot distruge sistemul de injecție, ceea ce înseamnă întotdeauna reparații extrem de costisitoare.

În timpul procesului de ardere, uleiul pentru motoare în doi timpi poate avea reziduuri foarte diferite de cele ale motorinei. Spre exemplu, aceste uleiuri conțin în mod obișnuit zinc, iar acesta se poate acumula pe injectoare din cauza temperaturilor ridicate. În timp, performanțele acestora vor fi afectate, ceea ce înseamnă că o înlocuire a injectoarelor va fi necesară, mai devreme sau mai târziu.

Mergând mai departe pe lanțul combustiei, filtrul de particule al unei mașini diesel va fi cu siguranță distrus de particulele rezultate din arderea uleiului. Cenușa rezultată în urma arderii uleiului va bloca filtrul de particule, iar regenerarea acestuia nu va mai fi posibilă. Singurele soluții sunt curățarea sau înlocuirea acestuia – ambele sunt costisitoare sau extrem de costisitoare.

Prin urmare, folosirea uleiului pentru motoare în doi timpi în amestec cu motorina nu va aduce beneficii motorului mașinii tale, indiferent dacă este una mai veche sau una modernă. Probabil că nu va cauza probleme mari în cazul unei mașini de generație mai veche, dar în cazul unui diesel modern se va lăsa cu reparații destul de scumpe pentru a merita experimentul.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide