Ce este sprayul de stingere a incendiilor? Registrul Auto Român explică

Autor: Marius Vişan acum 2 săptămâni Utile

În urma activităților de supraveghere de piață, desfășurate în mediile online și offline, Registrul Auto Român a identificat promovarea unui produs de tipul „spray de stingere a incendiilor” ca un echivalent al stingătorului auto, obligatoriu în dotarea autovehiculelor care circulă pe drumurile publice.

„Considerați că un astfel de spray (sau aerosol, așa cum mai este denumit) vă poate fi de folos în cazul izbucnirii unui incendiu la autovehicul?” este întrebarea pe care o pune RAR pe pagina oficială de Facebook.

Cu această ocazie, RAR-ul anunță că aceste produse au numeroase limitări în utilizare, cum ar fi temperatura scăzută, și nu respectă caracteristicile și performanțele minime aplicabile în cazul unui stingător portabil de incendiu.

Spray-ul de acest tip nu poate înlocui stingătorul de incendiu

Acest spray nu poate înlocui stingătorul de incendiu pentru autovehicule, astfel încât să fie asigurate cerințele admiterii și menținerii în circulație pe drumurile publice a vehiculelor rutiere.

Conform Art. 8 din Ordonanța de Urgență nr. 195/2002, cu modificarile, completările și aprobările ulterioare, privind circulația pe drumurile publice, „pentru a fi conduse pe drumurile publice, autovehiculele şi tramvaiele trebuie să fie dotate cu truse medicale de prim ajutor, triunghiuri reflectorizante şi stingătoare de incendiu, omologate”.

Truă medicală de prim ajutor, triunghiuri reflectorizante şi stingător – omologate

Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, produsul tip spray face parte din categoria Agenți Neutralizatori Speciali și nu din categoria stingătoarelor de incediu portative, singurele dispozitive prevăzute în legislația în vigoare ca fiind obligatorii în cadrul vehiculelor rutiere și la care se face referire în OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice și în Reglementările RNTR 4 din 8 decembrie 2005 privind omologarea şi certificarea produselor şi materialelor de exploatare utilizate la vehiculele rutiere, precum şi condiţiile de introducere pe piaţă a acestora.

Sprayul poate fi un dispozitiv de stingere suplimentar

Produsele tip spray de stingere a incendiilor pot fi utilizate, însă nu pentru a înlocui stingătorul de incendiu, prevăzut ca dotare obligatorie a autovehiculelor, ci doar ca dispozitiv de stingere suplimentar, în cazul în care considerați necesar.

Departamentul Supraveghere de Piață, din cadrul Registrului Auto Român, desfășoară constant acțiuni proactive în vederea identificării produselor, serviciilor sau practicilor neconforme din piața auto.Comentarii
Inchide