Ce se întâmplă dacă sudezi catalizatorul de mașină ca să nu ți-l fure hoții

Autor: George Cristea 01 mart. 2021 Utile

Mulți șoferi studiază metode de a securiza catalizatorul pentru a preveni furtul acestuia, printre acestea fiind și sudarea de caroserie. Iată ce se întâmplă dacă sudezi catalizatorul de mașină ca să nu ți-l fure hoții.

Intră în Galeria FOTO

Valul de furturi de catalizatoare de pe mașini din ultima vreme se datorează faptului că acestea conțin metale prețioase și sunt relativ ușor de luat de pe mașină. Clipurile existente pe internet arată că hoții, înarmați cu un flex portabil, taie galeria de evacuare și fug cu catalizatorul în mai puțin de un minut.

Proprietarul unei mașini nu poate face mare lucru pentru a preveni furtul catalizatorului. Desigur, cea mai sigură metodă este să ai mașina închisă într-un garaj securizat, dar nu toți au acest noroc. Cei mai ingenioși caută metode inedite pentru a se proteja de hoți. Una dintre acestea este sudarea catalizatorului de caroserie. Chiar dacă în teorie pare soluția perfectă, în practică dă naștere la numeroase probleme fără a reuși să prevină furtul.

Ce se întâmplă dacă sudezi catalizatorul de mașină. Nu încerca asta!

Să presupunem că vrei să sudezi catalizatorul de caroserie. Vei folosi, desigur, cel puțin o bucată metalică pentru realizarea acestei operații. Asta deoarece catalizatorul este montat la o oarecare distanță de podeaua mașinii, dat fiind că se încinge puternic în momentul funcționării motorului. Numai că aceeași sculă folosită de hoți pentru tăierea galeriei va putea tăia fără probleme și prinderile metalice folosite pentru fixarea catalizatorului.

În schimb, mașina va avea de suferit în mai multe feluri. Având în vedere că cele mai multe mașini au o caroserie autoportantă, vei suda catalizatorul de podeaua mașinii. În timpul funcționării acesta va transmite vibrații puternice în caroserie, iar într-un timp relativ scurt metalul va obosi și va ceda. Dacă galeria se va fisura, gazele toxice vor pătrunde în habitaclu, cu consecințe mortale. În plus, există riscul ca mocheta să se aprindă în timpul funcționării, având în vedere căldura mare degajată de catalizator.

Furturile de catalizatoare s-au înmulțit și în România, în special în pandemie. Una dintre explicații este repatrierea bandelor de hoți care operau anterior în vestul Europei. Sigur, valoarea catalizatoarelor în România este mai mică decât, să zicem, în Marea Britanie, dar încă este atractivă pentru cei care vor să câștige rapid un ban ușor.

În mediul online există numeroase anunțuri privind achiziționarea de catalizatoare uzate. Un gram de platină costă aproximativ 160 de lei. Un gram de paladiu se vinde cu aproximativ 290 de lei.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide