S-au înmulțit furturile de catalizatoare: Cum îți protejezi mașina?

Autor: George Cristea 01 sept. 2020 Știri auto
S-au înmulțit furturile de catalizatoare: Cum îți protejezi mașina?

S-au înmulțit furturile de catalizatoare. Componenta care asigură curățarea gazelor de eșapament este acum una dintre cele mai căutate componente de către hoți. Iată ce trebuie să știi și cum îți protejezi mașina.

Furturile de convertoare catalitice (catalizatoare, pe scurt) au devenit ceva obișnuit în vestul Europei. Este componenta preferată a hoților pentru că poate fi furată relativ ușor și rapid. În plus, demontarea sau tăierea catalizatorului se poate face fără a trezi multe suspiciuni, componenta fiind sub mașină.

Componenta preferată a hoților conține cantități deloc neglijabile de metale prețioase, platină, rodiu și paladiu. Acestea sunt extrase, rezultând câteva grame din fiecare metal. De cele mai multe ori, catalizatoarele nu sunt procesate local, ci sunt trimise peste graniță.

Cei rămași fără convertorul catalitic află acest lucru imediat ce pornesc motorul, din cauza zgomotului puternic produs. În pandemie, acest lucru se poate întâmpla la multe zile sau chiar săptămâni după ce hoții și-au pierdut deja urma. Pagubele sunt de cele mai multe ori mari sau foarte mari, iar acestea merg dincolo de prețul unui alt convertor catalitic. În cazul în care acesta nu este demontat cu atenție, ci este tăiat, pagubele pot fi mult mai mari, cuprinzând și alte componente ale mașinii. În cel mai fericit caz, întreaga galerie de evacuare va trebui înlocuită, dar putem include aici cabluri electrice sau elemente de susținere care vor duce factura de reparație în zone stratosferice.

Furturile de catalizatoare: Cum îți protejezi mașina?

Din nefericire, singura metodă sigură este păstrarea mașinii într-un garaj închis. O curte poate fi o soluție bună, de asemenea, hoții nu vor risca să fie surprinși într-o incintă închisă. Parcată în locuri publice, orice mașină poate fi victima hoților. Asta deoarece hoții pot demonta catalizatorul și dispărea în câteva minute.

În cazul în care nu dispuneți de o curte sau garaj, tot ce puteți face este să îngreunați cât mai mult sarcina hoților. Parcați în zone bine iluminate, cu trafic, ideal cât mai aproape de un zid, gard sau bordură. Nu strică să ștanțați pe catalizator seria mașinii – asta va îngreuna vânzarea componentei, dar nu îi va opri pe hoții care își doresc doar ce este în interiorul catalizatorului.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide