Ce trebuie să știi când cumperi anvelope noi. Detaliile care contează

Autor: Cristian Agatie 16 oct. 2021 Utile

Fie că te gândești la un set de anvelope de iarnă, fie că trebuie să schimbi anvelopele uzate cu altele noi, va trebui să îți faci temele pentru a putea alege cele mai bune anvelope pentru mașina ta. Iată ce trebuie să știi când cumperi anvelope noi – de la procesul de selecție la decizia de cumpărare.

Intră în Galeria FOTO

Anvelopele sunt, deopotrivă, cele mai importante componente pentru siguranța mașinii și cele mai desconsiderate de către șoferi. Mulți preferă să cumpere anvelope de proastă calitate sau chiar second-hand, chiar dacă de performanțele anvelopelor depinde, în ultimă instanță, viața celor de la bord. Este important, prin urmare, să alegi cele mai bune anvelope pentru mașina ta, chiar dacă asta înseamnă adesea un buget mai generos.

Odată stabilit bugetul, trebuie să faci o alegere pe baza caracteristicilor anvelopelor – aderență, profil, rezistența la rulare și durabilitate, toate acestea având un impact asupra manevrabilității și performanțelor. La urma urmei, anvelopele de calitate asigură siguranța unei mașini. Primul pas este, însă, acela în care decizi că e momentul în care ai nevoie de anvelope noi.

Ce trebuie să știi când cumperi anvelope noi: Când este momentul să renunți la cele vechi

Există trei motive pentru care anvelopele trebuie înlocuite, iar un șofer bun se va gândi la toate când va lua o decizie în acest sens. În unele cazuri, decizia este evidentă, dar în altele e nevoie de mai multă intuiție. Iată care sunt cele trei motive:

  1. Îmbătrânirea anvelopelor – Chiar dacă nu sunt tocite, anvelopele vor trebui la un moment dat să fie înlocuite. Asta din cauză că materialul din care sun fabricate anvelopele îmbătrânește în timp – își pierde elasticitatea și aderența. În mod norma, anvelopele trebuie înlocuite atunci când au 8-10 ani de la momentul producției. Vârsta anvelopelor se deduce pornind de la numărul DOT marcat pe flancul acestora, care codifică data fabricației.
  2. Uzura benzii de rulare – În uniunea Europeană, adâncimea minimă a profilului prevăzută de legislație este de 1,6 milimetri. Pe măsură ce profilul se tocește, performanțele și nivelul de siguranță scad însă considerabil. Pentru siguranța ta, anvelopele trebuie înlocuite mai devreme – când ajung la 3 mm în cazul celor de vară, respectiv 4 mm, în cazul celor de iarnă. Chiar dacă numai una dintre anvelope este uzată, va trebui să înlocuiești ambele pneuri de pe aceeași punte.
  3. Anvelopă distrusă – Este cel mai evident motiv, și, de cele mai multe ori, acest lucru se întâmplă din vina șoferului. Fie că treci în viteză printr-o groapă, fie că urci bordura sau atingi obiecte ascuțite cu roata, rezultatul este unul singur: anvelopa este distrusă și va trebui înlocuită împreună cu perechea sa de pe aceeași punte.

La ce trebuie să fii atent când alegi noile anvelope

Există numeroase aspecte pe care trebuie să le iei în considerare atunci când cumperi anvelope. Printre acestea, dimensiunile și caracteristicile recomandate de producătorul mașinii (le găsești în manualul acesteia), dar și aspecte cum sunt clima din zona unde este folosită mașina sau stilul de conducere. În orice caz, întotdeauna trebuie să ții cont de următoarele aspecte:

  1. Profilul anvelopei – Atunci când cumperi anvelope second-hand (deși nu ar trebui să faci asta niciodată) este bine să te asiguri că adâncimea profilului este suficientă. Chiar dacă nu ai un instrument de măsură, poți verifica cu o monedă.
  2. Vârsta anvelopei – Materialul din care este fabricat pneul îmbătrânește în timp și-și pierde proprietățile. Mai exact, cresc distanțele de frânare pe carosabil ud, dar și aderența. Dacă sunt depozitate în condiții bune, anvelopele pot fi considerate ca noi timp de trei ani de la data fabricației. Aceasta este codificată sub forma unui număr cu patru cifre, cunoscut ca număr DOT. Primele două cifre indică săptămâna în care au fost produse (un an are 52 de săptămâni), iar ultimele două cifre indică anul fabricației. Spre exemplu 1820 arată că anvelopa a fost produsă în săptămâna 18 din 2020, adică între 27 aprilie și 3 mai 2020.
  3. Dimensiunile anvelopelor – Fiecare model de mașină permite montarea mai multor dimensiuni de anvelope. Verifică recomandările producătorului și dimensiunile menționate în talonul mașinii – dacă vei fi oprit de Poliție vei rămâne fără talon în cazul în care anvelopele nu corespund dimensiunilor trecute în certificatul de înmatriculare.

Cum aleg cele mai bune anvelope?

Uniunea Europeană a impus etichetele standardizate pentru anvelope tocmai pentru ca acestea să poată fi comparate rapid de cumpărători. Pe eticheta UE sunt trecute caracteristicile de bază – aderența pe carosabil ud, rezistența de rulare, zgomotul la rulare și aderența pe zăpadă sau gheață. Mult mai bine decât studierea etichetei UE este să urmărești testele de anvelope și să alegi în funcție de rezultatele acestora.

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Cristian Agatie
După o experiență scurtă în presa generalistă și radio, a intrat în presa auto „din oportunism” în 1994, la revista Autoturism a Automobil Clubului Român, și a rămas „din convingere” din 2008, la Auto Bild, un nou proiect demarat în România de Axel Springer în colaborare cu Edipresse. Absolvent ... citește mai mult

Comentarii
Inchide