Cod Rutier 2020. Ce pățești dacă te oprește poliția, iar tu folosești telefonul și n-ai centura pusă

Autor: Promotor 07 ian. 2020 Utile
Cod Rutier 2020. Ce pățești dacă te oprește poliția, iar tu folosești telefonul și n-ai centura pusă

Șoferii care sunt prinși vorbind la telefon când se află la volan riscă să rămână fără permis. Pe 12 octombrie 2019, au intrat în vigoare normele care sancționează drastic folosirea telefonului mobil de către conducătorii autovehiculelor.

Astfel, șoferii pot deveni pietoni dacă sunt opriți de agenții rutieri în momentul în care folosesc telefonul mobil. Dacă telefonul mobil duce la încălcarea altei reguli de circulație, conducătorii auto pot fi pot fi sancționați cu 9-20 puncte-amendă și vor plăti o amendă cuprinsă între 1.305 și 2.900 de lei. Punctul-amendă a fost plafonat la 145 de lei, iar valoarea amenzilor rutiere rămâne aceeași ca în ultimii trei ani.

“În timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul aflat în mişcare, conducătorului acestuia îi este interzisă ţinerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video”, se arată în documentul oficial.

Pe lângă amenda contravențională pentru folosirea telefonului mobil în timpul deplasării (2-3 puncte-amendă), conducătorii auto care sunt prinși vorbind la telefon, se pot alege și cu permisul de conducere suspendat pentru o perioadă de 30 de zile, în cazul în care comit și altă contravenție.

Cum riști să rămâi fără permis dacă vorbești la telefon?

Polițistul rutier îl va lăsa pe șofer fără permis pentru o perioadă de 30 de zile, în cazul în care îl prinde vorbind la telefon, iar acesta nu poartă nici centura de siguranță.

Un caz similar este cel al șoferului surprins în timp ce folosește telefonul mobil, în timp ce mașina sa se află în mișcare, și depășește limita de viteză admisă pe sectorul de drum respectiv.

Aceste norme se aplică și celor care se deplasează folosind biciclete sau trotinete.

Cât de repede trebuie să plătești amenda?

Codul rutier 2020 vine și cu o veste bună pentru șoferii sancționați. Aceștia au la dispoziție 15 zile pentru a plăti amenzile primate la jumătate.

Termenul anterior era de 48 de ore.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide