Cum să conduci pe timp de ploaie

Precipitaţiile şi vremea instabilă impun cerinţe suplimentare în ceea ce priveşte condusul.

Cum să conduci pe timp de ploaie Cum să conduci pe timp de ploaie

Pe măsură ce toamna se instalează drumurile pot deveni periculoase atât în timpul, cât şi după rafalele de ploaie. Riscul de acvaplanare creşte atunci când apa colectată pe suprafaţa drumului nu are timp să se usuce.

Acvaplanarea

O pernă de apă se formează sub anvelopă atunci când banda de rulare nu poate elimina toată apa dintre pneu şi şosea. Acest lucru face ca anvelopele să îşi piardă aderenţa şi direcţia, iar şoferul să piardă controlul asupra vehiculului. 

Verificarea stării anvelopelor şi a presiunii este vitală

Starea anvelopelor este un factor important în prevenirea acvaplanării; în cazul în care anvelopa este uzată, canelurile sale nu vor putea îndepărta suficientă apă.

Pe lângă starea anvelopelor, presiunea este, de asemenea, un factor semnificativ. Dacă presiunea din anvelope este prea scăzută, este posibil să nu îşi păstreze forma în timpul contactului cu apa. Acest lucru va face maşina mai sensibilă la acvaplanare.

Evitarea depăşirilor şi a cantităţilor mari de apă de pe asfalt

Cel puţin la fel de important ca starea anvelopelor este şi ceea ce se întâmplă în spatele volanului. În acest sens, este recomandată reducerea vitezei în timpul condusului pe ploaie.

Reducerea semnificativă a vitezei este necesară în timpul contactului cu bălţile de pe şosea. Ori de câte ori este posibil, şoferii ar trebui să încerce să evite contactul cu acestea.

De asemenea, depăşirea nu este recomandată în zilele cu ploaie. Şansele de acvaplanare cresc atunci când şoferul decide să schimbe banda de rulare.

Citeşte şi

S-a aprins în bord martorul Check Engine? Află cât de bine e să conduci cu el aprins, şi cum poţi să-l stingi - VIDEO

Nokian a lansat în Austria noile anvelope SUV Powerproof şi SUV Wetproof

Maşină a MAI, filmată când depăşea pe linie continuă, într-o curbă fără vizibilitate - VIDEO

 

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.