Impozitul auto 2021: Cât va trebui să plătești anul acesta impozit la mașină

Autor: Cristian Agatie 22 ian. 2021 Știri auto

În fiecare an, românii conștiincioși se aliniază la coadă la direcțiile de taxe și impozite ale primăriilor pentru a-și plăti impozitele. Printre acestea, și impozitul auto, care s-a majorat în 2021. Iată cât va trebui să plătești anul acesta impozit la mașină.

Intră în Galeria FOTO

În fiecare an, la început de ianuarie, românii din toată țara se înghesuie să își plătească impozitele anticipat. Oamenii se bucură de reducerea de 10% acordată de municipalitate, care însă este valabilă până pe 31 martie 2021. Nu toți știu că plata impozitelor se poate face de acasă, folosind platforma ghiseul.ro. Pentru aceasta, însă, trebuie să-și facă un cont folosind datele personale și un card bancar valabil emis pe numele lor.

O parte dintre cei care și-au verificat sumele pe care trebuie să le plătească în 2021 ca impozit pe mașină au constatat, probabil, că suma de plată este mai mare anul acesta. Impozitul auto a fost majorat, în general, cu rata inflației, care a fost de 3,8% în 2019, ultimul an de raportare (rata inflației pe 2020 nu a fost comunicată încă de INS). Excepția fac impozitele auto pentru mașini cu cilindreea sub 1600 cmc, care au rămas neschimbate.

Impozitul auto 2021: Cât ai de plată anul acesta în funcție de cilindree

Calculul impozitului auto se face pornind de la unitatea de 200 cmc, astfel că impozitul este specificat în multipli ai acestei unități. Spre exemplu, o mașină cu cilindreea de 999 cmc va avea un impozit de 5 unități. Cum această unitate este taxată cu 8 lei în 2021 (la fel ca și în 2020), rezultă un impozit total de 40 de lei. Iată care sunt valorile unității de 200 cmc valabile în 2021, în funcție de cilindreea mașinii:

  • 1.601 – 2.000 cmc: 20 lei/200 cmc în 2021, de la 19 lei în 2020;
  • 2.001 – 2.600 cmc: 79 lei/200 cmc în 2021, de la 76 lei în 2020:
  • 2.601 – 3.000 cmc: 59 lei/200 cmc în 2021, de la 153 lei în 2020;
  • peste 3.000 cmc: 320 lei/200 cmc în 2021, de la 308 lei în 2020.

Desigur, autonomia locală înseamnă că autoritățile locale au mână liberă în stabilirea impozitelor și taxelor locale, astfel că aceste valori pot să difere de la oraș la altul. Spre exemplu, locuitorii din Galați au fost protestat vehement după ce primăria a majorat impozitul auto în 2021 cu 50%. Între timp, decizia a fost suspendată, fiind atacată în instanță de Prefectura Galați.

Posesorii de mașini electrice și hibride sunt în continuare favorizați. Impozitul auto pentru mașinile hibride se stabilește prin hotărâre a consiliului local, dar reducerea nu poate fi mai mică de 50% din valoarea stabilită pentru un mijloc de transport cu motor termic similar de aceeași capacitate cilindrică. În ceea ce privește mașinile electrice, acestea sunt în continuare scutite de plata impozitului auto.

Ce mașini sunt scutite de la plata impozitului auto în 2021

  • Mijloacele de transport ale persoanelor juridice, care sunt utilizate pentru servicii de transport public de pasageri în regim urban sau suburban, inclusiv transportul de pasageri în afara unei localități, dacă tariful de transport este stabilit în condiții de transport public.
  • Vehiculele istorice definite conform prevederilor legale în vigoare.
  • Mijloacele de transport folosite pentru transportul stupilor în pastoral.
  • Mijloacele de transport folosite pentru intervenții care funcționează în situații de urgență.
  • Mijloacele de transport ale instituțiilor sau unităților care funcționează sub comanda Ministerului Educației și Cercetării Științifice sau a Ministerului Tineretului și Sportului.
  • Autovehiculele acționate electric.
  • Autovehiculele second-hand înregistrate ca stoc de marfă și care nu sunt utilizate în folosul propriu al operatorului economic, comerciant auto sau societate de leasing.
  • Mijloacele de transport deținute de către organizațiile cetățenilor aparținând minoritățile naționale.
  • Autovehiculele fundațiilor înființate prin testament constituite conform legii, cu scopul de a deține, dezvolta și ajuta instituții de cultură națională, precum și de a susține acțiuni cu caracter umanitar, social și cultural.
  • Mijloacele de transport ale organizațiilor care au ca unică activitate acordarea gratuită de servicii sociale în unități specializate care asigură găzduire, îngrijire socială și medicală, asistență, ocrotire, activități de recuperare, reabilitare și reinserție socială pentru copii, familie, persoane cu handicap aflate în dificultate, în condițiile legii.

Cine beneficiază de reduceri la plata impozitului auto

Potrivit Codului Fiscal, impozitul se reduce cu 50% pentru cei care au domiciliul în anumite localități din munții Apuseni și din județul Tulcea (Sulina, de exemplu). Vorbim de județul Alba (persoanele domiciliate în orașele Abrud, Câmpeni și Zlatna și în 24 de comune ale județului), de județul Arad (persoanele domiciliate în orașul Sebiș și în 13 comune din județ), Bihor (orașele Nucet, Dr. Petru Groza și Vașcău, precum și în 12 comune din județ), Cluj (14 comune intră la reduceri) și județul Hunedoara (orașul Brad și 15 comune din județ).

Impozitul auto pentru persoane cu handicap

Persoanele cu handicap grav sau accentuat sau persoanele care folosesc mijlocul de transport pentru a transporta o persoană cu handicap sunt scutite de la plata impozitului auto.

Impozitul auto pentru pensionari

Legea nu prevede condiții speciale pentru pensionari. Totuși, mijloacele de transport aflate în proprietatea sau coproprietatea veteranilor de război, văduvelor de război sau văduvelor nerecăsătorite ale veteranilor de război  sunt scutite de impozit. Acest lucru este valabil însă pentru un singur mijloc de transport, la alegerea contribuabilului.

Unde se poate achita impozitul auto în 2021

Impozitul auto se poate achita în mai multe feluri, chiar și fără a sta la coadă la ghișeu. Opțiunile disponibile momentan sunt următoarele:

  • numerar sau prin card la Direcția Generală de Taxe și Impozite din localitatea în care locuiești;
  • la sucursalele CEC Bank sau în benzinăriile OMV sau Petrom;
  • online, prin intermediul portalului ghiseul.ro;
  • prin ordin bancar;
  • prin mandat poștal la orice Oficiu Postal din România.
Urmărește Promotor.ro pe Google News


Cristian Agatie
După o experiență scurtă în presa generalistă și radio, a intrat în presa auto „din oportunism” în 1994, la revista Autoturism a Automobil Clubului Român, și a rămas „din convingere” din 2008, la Auto Bild, un nou proiect demarat în România de Axel Springer în colaborare cu Edipresse. Absolvent ... citește mai mult

Comentarii
Inchide