În vacanță cu mașina în sezonul rece: 3 verificări esențiale înainte de a pleca la drum

Autor: ProMotor 07 nov. 2022 Utile
În vacanță cu mașina în sezonul rece: 3 verificări esențiale înainte de a pleca la drum

Toamna este momentul potrivit pentru a face o verificare de bază a autoturismului, astfel încât să te asiguri că vei putea conduce în siguranță, odată ce primele semne specifice sezonului rece își vor face simțită prezența.

Pregătirea mașinii din timp te ajută să preîntâmpini eventualele probleme care pot apărea din cauza temperaturilor scăzute și a zăpezii.

Anvelope iarna, baterie, ulei de motor – acestea sunt doar câteva dintre componentele care trebuie verificate în sezonul rece. Cu atât mai mult cu cât ți-ai propus să mergi într-o vacanță cu mașina.

Asigură-te că ai un set de anvelope de calitate

Un set de anvelope de calitate oferă mai multă aderență mașinii, ceea ce înseamnă siguranță în trafic.

Înainte de a pleca la drum, verifică uzura anvelopelor. Banda de rulare este elementul care indică dacă anvelopele pot fi folosite în continuare sau dacă e nevoie de schimbarea lor. Dacă mașina nu este dotată cu anvelope all season, asigură-te că le înlocuiești cu unele pentru iarnă. În sezonul rece, când temperaturile scad, sub nivelul de îngheț, compușii benzii de rulare de pe anvelopele care nu sunt de iarnă se întăresc, motiv pentru care tracțiunea și manevrabilitatea sunt reduse.

Pentru că anvelopele reprezinta contactul direct al mașinii cu șoseaua, presiunea trebuie verificată constant, mai ales în sezonul rece. Reglarea presiunii pneurilor este ușor de realizat. Este important să știi care sunt recomandările producătorului auto, deoarece presiunea pneurilor diferă de la un autoturism la altul.

Fă această verificare săptămânal și neapărat înainte de a pleca la un drum lung. Astfel, mașina va funcționa în parametrii optimi, indiferent de condițiile meteorologice.

Verifica bateria mașinii

Bateria unei mașini are o durată de viață de aproximativ cinci ani. Este una dintre cele mai importante componente ale mașinii, deoarece furnizează curent electric pentru demaror, motor și alte piese esențiale pentru buna funcționare a autovehiculului. Sezonul rece vine însă cu provocări, întrucât temperaturile scăzute afectează performanța bateriei. Din acest motiv, testarea frecventă este indicată.

Toamna este momentul potrivit pentru a face o astfel de verificare, astfel încât să fii sigur că bateria mai rezistă încă un sezon la temperaturi scăzute. De asemenea, când te hotărăști să pleci într-o vacanță cu mașina și deja ai primit semnale că starea de funcționare a bateriei este îndoielnică, mergi la un service și fă verificările necesare.

Primul indiciu că bateria este deteriorată apare când mașina nu mai pornește de la prima cheie. Însă, nu întotdeauna bateria dă semne că trebuie schimbată. De aceea, este bine să faci astfel de verificări constant, mai ales dacă are aproape cinci ani de funcționare și vrei să pleci la un drum lung în sezonul rece.

Verifică uleiul de răcire și uleiul de motor

Una dintre cele mai importante verificări pe care să le faci înainte de a pleca în vacanță cu mașina în sezonul rece este cea a antigelului. Acest consumabil este folosit pentru răcirea și funcționarea optimă a motorului. Lichidul de răcire sau antigelul împiedica acumularea cristalelor de gheață pe radiatoare.

În sezonul rece, este recomandat ca antigelul folosit să aibă punctul de îngheț între minus 35 și minus 40 de grade Celsius.

Și uleiul de motor trebuie verificat înainte de a pleca la un drum lung cu mașina. Uleiul de motor este cel de-al doilea cel mai utilizat produs consumabil și are un rol foarte important: facilitează mișcarea pieselor mecanice care intră în contact unele cu altele.

Este indicat ca uleiul de motor să fie schimbat o dată pe an sau când au fost parcurși 10.000 – 15.000 de kilometri. Mergi la un service auto și înlocuiește uleiul de motor dacă a trecut un an de la ultima verificare.

Dacă nu e încă momentul ca uleiul de motor să fie schimbat, verifică totuși nivelul acestuia și completează dacă e nevoie.

Nu în ultimul rând, înainte de a pleca la drum lung, verifică starea luminilor mașinii, astfel încât să te asiguri că poți conduce în siguranță și în timpul nopții sau în condiții de vizibilitate redusă, schimbă lichidul de parbriz cu unul potrivit sezonului rece și pregătește o trusă de iarnă, pentru a putea face față blocajelor cauzate de zăpada abundentă și de temperaturile scăzute.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Freepik



Comentarii
Inchide