Mașinile returnate din leasing: Chilipir sau bani irosiți?

Autor: George Cristea 20 sept. 2020 Știri auto

Mașinile returnate din leasing sunt o categorie de mașini rulate din ce în ce mai căutate, în special în perioadele de criză. Dificultățile economice îi fac pe mulți să returneze mașinile luate în leasing pe care nu le mai pot plăti. Sunt acestea o afacere bună sau e mai bine să căutați alte oferte second hand?

Intră în Galeria FOTO

Cele mai multe mașini sunt cumpărate astăzi printr-o formă de finanțare. Cele mai multe sunt cumpărate de companii prin operațiuni de leasing – compania plătește doar pe măsură ce utilizează mașina, iar la finalul perioadei de leasing poate alege să păstreze mașina sau să o lase societății de leasing. De regulă, compania de leasing deține proprietatea asupra mașinii, nu cel care o utilizează.

În cazul în care acesta nu mai poate face față cu plata ratelor, poate returna mașina sau poate să încerce predarea contractului de leasing către o altă persoană. Aceasta este o formă de vânzare care nu transferă proprietatea asupra mașinii, ci doar asupra folosinței acesteia, dat fiind că societatea de leasing rămâne proprietară până la finalizarea contractului și achitarea integrală a mașinii.

Faptul că o mașină este returnată din leasing nu înseamnă că cel care a returnat-o a scăpat de datoria către firma de leasing. Mașina va fi valorificată la licitație și utilizatorul va rămâne dator pentru orice diferență dintre valoarea contractului de leasing și suma obținută din vânzarea mașinii. Adesea, mașinile sunt vândute pe sume derizorii către cunoscuți ai societății de leasing, astfel că predarea contractului nu este întotdeauna o soluție pentru a scăpa de datoria către firma de leasing.

Ce trebuie să știi despre mașinile returnate din leasing?

În afara faptului că poți cumpăra aceste mașini în cadrul unor licitații organizate de bănci și societăți de leasing, nu prea ai cum să îți dai seama că o mașină a fost returnată din leasing. În unele situații, însă, poți întâlni pe piața second-hand mașini aflate sub contract de leasing scoase la vânzare. Este motivul pentru care nicio mașină nu poate fi înstrăinată în România fără a obține un certificat fiscal care să ateste că bunul vândut nu este grevat de sarcini.

Un alt aspect care trebuie avut în vedere la cumpărarea unei mașini returnate din leasing este starea tehnică a mașinii. Se poate presupune că dacă fostul utilizator a avut dificultăți financiare care l-au împiedicat să plătească la timp ratele de leasing, a neglijat și întreținerea mașinii. Reviziile au fost făcute la intervale mai lungi sau au fost sărite cu totul, în timp ce chiar starea de curățenie a mașinii poate lăsa de dorit. În plus, există și probabilitatea redusă, dar deloc neglijabilă, ca cel căruia i-a fost luată mașina de către societatea de leasing să o saboteze înainte de a fi returnată.

Totuși, nu trebuie să scoți din calcul complet o astfel de mașină. Ca în orice situație, o verificare tehnică minuțioasă a mașinii este imperios necesară. Iar dacă la acest control apar unele probleme, se poate lua o decizie rațională, în funcție de situație. Lipsa reviziilor sau a cărții de service poate asigura un discount generos la cumpărare, iar unele defecțiuni pot fi trecute cu vederea sau reparate cu cheltuieli minime.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide