Poţi să circuli vara cu anvelopele de iarnă?

Autor: Marius Vișan acum 3 ani Utile
Poţi să circuli vara cu anvelopele de iarnă?

Pot conduce anvelope de iarnă atunci când este vară? Este o întrebare pe care mulţi şoferi şi-o pun la venirea sezonului cald. Din păcate utilizarea anvelopelor de zăpadă pe tot parcursul anului nu este recomandată.

Pe termen lung, acesta vă vor costa mai mulţi bani şi ar putea compromite performanţa vehiculului. Acesta este motivul pentru producătorii de anvelope oferă diferite tipuri de anvelope pentru diferite anotimpuri – cea mai bună opţiune pentru dvs. este determinată de mulţi factori, inclusiv climatul, stilul de conducere şi performanţa.

Iată câteva motive specifice pentru care nu se recomandă folosirea anvelopelor de iarnă pe tot parcursul anului.

Ce sunt anvelopele de iarnă

Toate anvelopele de iarnă sunt făcute pentru a menţine o tracţiune mai bună în condiţii extreme de frig, pe drumuri îngheţate şi acoperite cu zăpadă. Cauciucul este capabil să rămână mai moale, ceea ce îl face mai flexibil, permiţând anvelopei să se conformeze mai bine drumului în condiţii extrem de reci. Această caracteristică, împreună cu profunzimea adâncimii benzii de rulare şi modelele imprimate pe ea, fac ca anvelopele de iarna să fie ideale pentru condiţii nefavorabile.

Putem să folosim această analogie – încălţămintea sport. Da, poţi purta încălţăminte sport pe plajă sau în zăpadă, dar nu ar fi mai bine să porţi şlapi pe plajă şi bocanci pe zăpadă? Anvelopele de iarnă sunt ca nişte bocanci de zăpadă pentru maşină.

Anvelopele nepotrivite pun în pericol siguranţa maşinii

Folosirea anvelopelor de iarnă în alt sezon poate pune în pericol viaţa şoferilor. Există riscul ca anvelopa se explodeze la temperaturi foarte ridicate.

De asemenea, poate apărea uzura prematură. Compoziţia cauciucului la anvelopele de vară faţă de cele de iarna este diferită. Cele de iarna devin mult mai rigide la temperaturi ridicate şi apare uzura. Astfel, la revenirea sezonului rece anvelopele sunt uzate şi ineficiente. Cu cât dimensiunea şanţurilor scade, cu atât siguranţa anvelopei este mai mică.

All-season – Românul preferă să facă economie 

Cei mai mulţi români nu îşi permit să achiziţioneze două seturi diferite de anvelope, însă trebuie să ştie că acest lucru poate fi periculos. În sezonul cald o anvelopă de iarnă creşte distanta de frânare şi nu evacuează apa la fel de eficient ca una de vară.

 Marius Vișan
Marius Vișan
Marius Vișan a poposit în lumea auto în anul 2015, însă cu jurnalismul online este familiarizat încă din anul 2006, când a început cursurile Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Contactul cu mașinile l-a luat la vârsta de 18 ani, odată cu obținerea permisului auto. Pasiunea ... citește mai mult
Visan Marian
Visan Marian

Comentarii
Inchide