ProMotor News: Avertismentul specialiştilor! Ce se întâmplă dacă petreci mult timp prins în trafic şi cum te poţi proteja

Autor: ProMotor 31 aug. 2016 Știri auto
ProMotor News: Avertismentul specialiştilor! Ce se întâmplă dacă petreci mult timp prins în trafic şi cum te poţi proteja

 


Te-ai gândit vreodată, în timp ce eşti prins în trafic, la ce pericole te expui dacă stai cu geamul deschis sau chiar cu aerul condiţionat pornit?

Specialiştii le recomandă şoferilor să închidă geamurile şi sistemul de ventilaţie în timp ce sunt prinşi în trafic pentru a reduce expunerea la poluare. Ultimele studii de la Universitatea Surrey arată că acest lucru poate reduce gradul de expunere la aerul poluat cu până la 76%.

Rezultatele studiului au arătat că sistemul de ventilaţie al maşinii a fost eficient în îndepărtarea particulelor grosiere din aer dar, pe măsură ce concentraţia acestor particule a scăzut, numărul de particule fine a crescut. Cele mai ridicate niveluri de poluare din cadrul masinii s-au înregistrat atunci cînd ferestrele erau închise la semafor, iar ventilatorul era pornit. Nivelul de suspensii de pulberi a fost de pînă la şapte ori mai mare în cazul şoferilor decît al pietonilor.

De asemenea, specialiştii recomandă setarea ventilatorului astfel încît aerul să circule în interior. Recircularea aerului previne poluarea cu aer din exterior. Concentraţia agenţilor poluanţi care se adună în interiorul maşinii, în timpul blocajelor de trafic şi la semafor, este mult mai mare decît cea găsită în maşinile aflate în mişcare.

În studiu, cercetătorii au arătat că în momentul în care feresterele erau închise, dar sistemul de ventilaţie era pornit, gradul de expunere era de obicei cel mai mare în momentul staţionării în trafic, pentru că aerul de afară este mult mai poluat decât cel din interiorul maşinii. În momentul în care porneşti ventilatorul acesta extrage aer din afară în maşină – ducând la acumularea poluanţilor în maşină.

Citeşte mai departe pe CSID.ro


Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide