Cea mai frecventă greşeală făcută de părinţii care îşi transportă copii cu maşina

Autor: Marius Vișan 13 sept. 2016 Știri auto
Cea mai frecventă greşeală făcută de părinţii care îşi transportă copii cu maşina

 


Odată cu începerea şcolii tot mai mulţi părinţi sunt nevoiţi să-i transporte pe cei mici cu maşina. Din păcate, pentru mulţi dintre aceştia siguranţa copiilor este opţională. Digi24 semnalează această problemă invocând nişte studii care arată că o treime din şoferii din România îşi ţin copiii în braţe pe scaunul din dreapta sau îi lasă singuri pe bancheta din spate. Deşi riscul la care-şi expun copiii e uriaş, preferă să lase scaunele speciale pe locul doi.

Partea pe care mulţi nu o cunosc este aceea că există o lege care reglementează transportul copiilor cu maşina, iar cei care nu o respectă riscă amenzi usturătoare. 

Copiii sub 1,35 metri înălţime pot merge cu maşina doar în scaune auto speciale. Deşi acest lucru e prevăzut cât se poate de clar în Codul Rutier, legea nu este respectată de toţi părinţii.

Universitatea Babeş-Bolyai a realizat un studiu care arată că nu toţi copiii sunt protejaţi ca pasageri atunci când se află în maşină. O treime dintre şoferii observaţi nu foloseau scaunul auto pentru cei mici. Explicaţia acestora este una simplă: şi dacă sunt ţinuţi în braţe, copiii s-ar afla în siguranţă.

În cazul unor accidente testele au demosntrat că gâtul şi coloana unui copil care nu este fixat într-un scaun special pot fi grav afectate, în cazul unui impact produs la viteza de 50 de kilometri la oră.

„Folosirea acestor sisteme de siguranţă este foarte importantă, deoarece studiile relevă faptul că în 98% dintre cazurile în care aceste sisteme au fost folosite, pasagerii au suferit răni mult mai uşoare sau au scăpat cu viaţă”, a declarat pentru Digi24 Sorin Precup, purtător de cuvânt al Poliţiei Rutiere.

Mai multe puteţi afla din reportajul de mai jos


Urmărește Promotor.ro pe Google News
Tags:


Marius Vișan
Marius Vișan
Marius Vișan a poposit în lumea auto în anul 2015, însă cu jurnalismul online este familiarizat încă din anul 2006 când a început cursurile Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Contactul cu mașinile l-a luat la vârsta de 18 ani, odată cu obținerea permisului auto. Pasiunea ... citește mai mult
Visan Marian
Visan Marian
Începând cu anul 2015, Marian Vișan s-a implicat în domeniul auto, însă experiența sa în jurnalismul online începe din 2006, în timpul studiilor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. La vârsta de 18 ani a început să se familiarizeze cu mașinile odată cu obținerea permisului ... citește mai mult

Comentarii
Inchide