EP-Tender: idee simplă şi eficientă pentru extinderea autonomiei maşinilor electrice

Autor: Oraan Mărculescu 06 aug. 2013 Știri auto

Pentru unele maşini electrice (precum Opel Ampera sau BMW i3) s-a găsit soluţia range-extender, ceea ce presupune montarea în maşină a unui motor termic, având rol de generator de curent electric şi putând fi alimentat cu combustibil la orice benzinărie.

Dezavantajul ţine de masa suplimentară pe care o reprezintă acest motor, ceea ce înseamnă un consum mai mare de curent electric. Pe de altă parte, faţă de o maşină strict electrică, soluţia range-extender înseamnă că poţi merge la un drum mai lung, fără teama că se termină curentul electric din baterie.

Ei bine, inventatorul francez Jean Baptiste Segard s-a gândit să ”împace şi capra, şi varza”, aşa încât vine cu propunerea unui range-extender amovibil. Mai exact, o mică rulotă dotată cu un motor termic, având rolul de a produce curent electric pentru baterii când se pleacă la drumuri mai lungi.

Proiectul EP-Tender promite creşterea autonomiei totale până la 600 km cu un singur plin, ceea ce devine foarte tentant, mai ales că motorul poate fi unul de cilindree redusă, prin urmare foarte economic.

Mica remorcă are o masă proprie de circa 200 kg şi o lungime de 1,2 metri, deci, pentru un Renault Zoe, de exemplu, ar fi o soluţie excelentă, mai ales că pe remorcă există şi un spaţiu pentru depozitarea bagajelor.

Proiectul EP-Tender este gândit să fie oferit în regim de rent-a-car, până în 2015 proiectanţii dorind să treacă de faza de omologare şi testare şi să deschidă o reţea de puncte de închiriere în marile oraşe şi pe principalele autostrăzi din Franţa.

Vouă cum vi se pare ideea:

ARE ŞANSE DE SUCCES SOLUŢIA RANGE-EXTENDER AMOVIBIL?

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide