TOP 10: Care sunt cele mai frecvente cauze ale accidentelor rutiere fatale

Autor: Tudor Rus 08 apr. 2013 Știri auto

Din cele 65.000 de victime ale accidentelor rutiere din ultimii doi ani, cel puţin un accident din zece s-a datorat neatenţiei şi stării de „visare cu ochii deschişi” a şoferului, conform unui studiu realizat de compania de asigurări Erie Insurance.

Studiul se bazează pe FARS (Fatality Analysis Reporting System), o bază de date care centralizează rapoartele întocmite de poliţie după producerea accidentelor rutiere.

„Conducerea neatentă şi >  fac ca şoferii să nu se mai concentreze 100% la drum, să ia mâinile de pe volan şi să-şi piardă din vedere scopul principal: să ajungă în siguranţă la destinaţie”, a declarat Doug Smith, vicepreşedinte la Erie Insurance. 

Studiu s-a axat pe datele colectate în perioada 2010-2011, iar în urma analizei acestora s-a descoperit că 62% dintre accidentele fatale s-au datorat şoferilor neatenţi sau distraţi la volan. Pe locul doi se află accidentele cauzate de folosirea telefonului mobil, cu un procent de 12%, iar pe locul trei, cu 7%, s-au clasat accidentele survenite în cauza direcţionării atenţiei către un eveniment exterior: alt accident, o persoană, sau un obiect oarecare. Mai jos aveţi o listă cu celelalte cauze care au dus la accidente fatale:

1. Neatenţia şi visatul cu ochii deschişi la volan – 62%

2. Folosirea telefonului mobil – 12%

3. Interesul pentru un eveniment, obiect, persoană din exterior – 7%

4. Conversaţiile cu ceilalţi ocupanţi – 5%

5. Folosirea sau căutatul unui obiect din maşină – 2%

6. Mâncatul şi băutul – 2%

7. Setarea volumului şi a climatizării – 2%

8. Folosirea altor sisteme adiacente maşinii: reglarea oglinzilor laterale sau a scaunelor – 1%

9. Mişcarea unui animal de companie sau a unei insecte în habitaclul – 1%

10. Fumatul – 1%

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Visan Marian
Visan Marian
Începând cu anul 2015, Marian Vișan s-a implicat în domeniul auto, însă experiența sa în jurnalismul online începe din 2006, în timpul studiilor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. La vârsta de 18 ani a început să se familiarizeze cu mașinile odată cu obținerea permisului ... citește mai mult

Comentarii
Inchide