Prima cursă de Formula 1 din sezonul 2012: Button învinge la Melbourne

Autor: Tiberiu Abagiu 19 mart. 2012 Formula 1

După numeroase speculaţii făcute înaintea sezonului, legate în special de revenirea lui Kimi Raikkonen în Formula 1 după o pauză de 2 ani, dar şi de modificările aduse sistemului de evacuare, ediţia din 2012 a Marelui Premiu al Australiei s-a reluat vineri, o dată cu primele antrenamente.

Sesiunea de calificări a consemnat câteva surprize, cele mai importante fiind clasarea pilotului Romain Grosjean (Lotus) pe locul 3 şi ieşirea în decor a principalului pilot Ferrari, Fernando Alonso, fapt pentru care acesta a plecat în cursă de pe poziţia a 12-a a grilei de start.

Runda a treia a sesiunii de calificări a fost una dintre cele mai animate din ultimii ani, înregistrându-se numeroase schimbări de lider. Mai mult, înaintea ultimului tur de pistă permis de regulament, patru piloţi angajaţi în lupta pentru locul 2 erau despărţiţi de numai o zecime de secundă.

Pole-position-ul a fost obţinut de Lewis Hamilton, cu timpul de 1:24.922, acesta fiind urmat la numai două zecimi de secundă de celălalt pilot al echipei McLaren Mercedes, Jenson Button. Însă acesta şi-a luat revanşa în cursă, unde l-a depăşit pe coechipierul său după primul tur, trecând în fruntea plutonului şi rămânând acolo până la finalul cursei.

Button a fost urmat pe a doua poziţie a podiumului de campionul mondial en-titre, Sebastian Vettel, care a profitat de apariţia Safety Car-ului pentru a-l depăşi pe Hamilton, dar şi de abandonul lui Michael Schumacher aflat în faţa sa la începutul cursei. Locul trei i-a revenit lui Hamilton, acesta fiind urmat de Mark Webber şi Fernando Alonso.

Clasament Formula 1 Marele Premiu al Australiei 2012

Din Grand Prix-ul australian nu au lipsit incidentele, primul fiind înregistrat de Hulkenberg (Force India), care a fost nevoit să abandoneze după ce a pierdut controlul monopostului în primul viraj şi a fost acroşat. Acesta a fost urmat la scurt timp de Grosjean de la Lotus, după ce i-a fost lovită suspensia faţă în urma unei coliziuni cu Pastor Maldonado (Williams).

Nici Michael Schumacher nu a reuşit să termine cursa din cauza unei defecţiuni la cutia de viteze, spre dezamăgirea celor care sperau ca multiplul campion german să termine cursa pe podium. Pe de altă parte, datorită abandonurilor ghinioniştilor, Raikkonen şi Alonso au urcat fiecare câte 6 poziţii, primul ajungând până pe locul 12, iar al doilea chiar pe locul 6.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide