5 noi motive pentru nervii la volan

Unul dintre lucrurile pe care psihologii încearcă să le înţeleagă mai bine la şoferi este comportamentul agresiv al acestora. Olandezii de la Psychology Magazine au lucrat în cooperare cu agenţia naţională pentru siguranţa rutieră şi au găsit cele mai importante 5 explicaţii pentru comportamentul nesimţit în trafic.

5 noi motive pentru nervii la volan 5 noi motive pentru nervii la volan

Revista olandeză Psychologie Magazine, împeună cu ANWB (Algemene Nederlandse Wielrijders Bond - clubul olandez al şoferilor) a realizat un studiu amplu, încercând să descopere şi să propună soluţii pentru cele mai importante 5 cauze generatoare de nervi la volan. Concluziile, însă, nu se limitează doar la şoferii din Olanda, după cum vom vedea în continuare.

În primul rând, nervii duc la nervi. Comportamentul agresiv în trafic este adoptat, în cele mai multe cazuri, de oamenii care sunt nervoşi în viaţa de zi cu zi. Aceştia sunt mult mai predispuşi să facă din ţânţar armăsar, indiferent că sunt la volan sau împing un cărucior în supermarket.

Subiecţii intervievaţi au recunoscut că se comportă la volan la fel ca în alte situaţii: înjură, gesticulează, au o atitudine agresivă, le sare ţandăra foarte repede. Psihologii au remarcat că oamenii cu un astfel de temperament se controlează foarte greu şi tind să creadă că doar ei au dreptate.

Totuşi, studiul olandezilor ne arată şi o contradicţie: 60% dintre cei care nu sunt nervoşi în viaţa de zi cu zi au declarat că, o dată puşi la volan, simt o stare de nervozitate crescută, prin urmare tind să adopte mai frecvent tipul de comportament anti-social când conduc.

Spre deosebire de cei natural mai agresivi din fire, şoferii care, în mod normal, nu dau semne de agresivitate sunt mult mai explozivi în situaţiile tensionate din trafic şi tind să considere lucrurile minore ca fiind mult mai grave. Aproximativ jumătate dintre repondenţi consideră că şoferii pur şi simplu îşi descoperă "bestiile" din ei când sunt la volan.

Citeşte mai departe în pagina următoare »

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.