Cum îți iei mașină second-hand prin credit auto sau leasing

Autor: ProMotor 09 iul. 2021 Leasing
Cum îți iei mașină second-hand prin credit auto sau leasing

Poate că te-ai gândit să achiziționezi o mașină, însă de fiecare dată ai renunțat la idee deoarece prețul unui autovehicul nou ar fi fost mult prea mare. Te-ai fi orientat către o mașină second-hand, însă nu ai suficienți bani pentru a cumpăra ceva care să-ți placă suficient. În asemenea situații apare cu siguranță întrebarea – care sunt opțiunile mele?

Află că un credit auto deseori poate fi acordat și pentru o mașină second hand, iar în ceea ce privește leasingul, aici oferta e și mai bogată. În același timp, e bine să-ți faci atent calculele – s-ar putea ca soluția ideală să fie un credit de nevoi personale. Niciun caz nu este identic cu altul, așa că informează-te despre soluțiile pe care le ai și ia cea mai bună decizie!

Să-mi fac credit sau să apelez la leasing?

Pentru a lua această hotărâre este nevoie înainte de toate să știi care e diferența între cele două. În cazul creditelor, îți recomandăm să citești informații despre ce reprezintă un credit auto, o sursă foarte bună și obiectivă de informații fiind comparatorul internațional de credite Finbino. Creditul auto este acordat exclusiv pentru achiziția unei mașini. Avantajul față de leasing este că tu ești proprietarul mașinii, nu banca. În rest, însă, lucrurile rămân neschimbate: plătești o rată lunară, iar banca poate să intre în posesia mașinii dacă nu plătești.

În cazul leasingului, cuvânt care provine din limba engleză unde înseamnă „concesionare”, bunul, adică mașina, este doar concesionată către client. Cu alte cuvinte, tu nu ești proprietarul mașinii pe care o plătești lună de lună. Ai însă dreptul să folosești mașina, deoarece compania care ți-a acordat leasingul ți l-a transferat printr-un act oficial. La finalul perioadei agreate prin contract se aplică ce ai negociat cu compania de leasing: poți să cumperi mașina, plătind diferența până la achitarea totală a autovehiculului, poți să prelungești perioada de leasing. Sau, de ce nu, poți chiar să nu mai plătești, mașina intrând în posesia companiei de leasing.

Poți prelua un leasing

Așadar, iată și un prim răspuns la întrebarea dacă poți să achiziționezi o mașină la mâna a doua! După cum probabil că ai dedus ceva, se întâmplă mai des decât ai crede ca un anumit client să renunțe la mașină, ceea ce înseamnă că un alt client o poate prelua. Fă un test și sună la câteva companii de leasing sau caută pe internet termeni precum „predare leasing.” Cu siguranță vei primi oferte, rămâne doar să te hotărăști dacă este vreuna pe care merită să o accepți.

Mare atenție, însă, la ambele tipuri de credite nu este deloc recomandat brusc să nu mai plătești rata. Pentru a renunța la dreptul de folosință asupra mașinii nu este suficient să nu mai plătești rata, așteptând ca cineva să vină și să ridice mașina. Ar fi un gest extrem de nesăbuit pe care îl vei plăti scump, sub formă de taxe, comisioane, penalizări și poate chiar un proces, dacă refuzi să achiți datoriile. Întotdeauna comunică cu creditorul și explică-i dacă dorești să ajungi la o soluție pentru a renunța la plata ratei.

Nu uita de costurile asociate creditului auto

Atunci când calculezi cât te va costa lunar dreptul de a folosi o mașină pe care ai luat-o pe datorie nu uita să adaugi și costurile impuse de finanțator.

Consideri că este util să ai CASCO și îți permiți să plătești acest tip de asigurare? Atunci nu este nicio problemă că finanțatorul te obligă să faci asigurare. Dimpotrivă – o firmă de leasing și unele bănci se vor ocupa de acest aspect pentru tine, dacă uiți să plătești (gratuit sau în schimbul unui comision, întreabă compania de leasing).

Dacă nu-ți permiți sau nu ești de acord să ai mai mult decât asigurarea obligatorie, atunci aceste condiții de accesare a creditului s-ar putea să ți se pară prea scumpe. Opțiunea este să apelezi la un credit de nevoi personale. Dezavantajul este că un asemenea credit este mai scump, așa că fă-ți un calcul foarte atent înainte de a alege o variantă sau alta. Poate că e mai avantajos să faci CASCO și, eventual, chiar și o asigurare de viață, cum mai cer unele bănci, decât să plătești dobânzi mai mari.

Oricum ar fi, dacă te-ai hotărât să-ți iei o mașină la mâna a doua, probabil că ești sensibil la preț, iar adevărul este că prețul scade semnificativ după primii câțiva ani de folosire a mașinii. Totuși, poate că merită să nu scoți din calcul că o mașină nouă poate fi varianta mai avantajoasă. Îți recomandăm să citești acest articol pe marginea subiectului „nou vs second” din arhiva ProMotor înainte de a lua decizia definitivă.

Urmărește Promotor.ro pe Google News
Citește și...



Comentarii
Inchide