Peugeot Fractal: conceptul care anunţă o revoluţie la interiorul maşinilor

Autor: Adrian Mihălţianu 01 sept. 2015 Concepte auto

Acesta este conceptul Peugeot Fractal, făcut de marca franceză pentru audiofili, dar nu numai. Probabil, acum te gândeşti că are un sistem audio cu un miliard de difuzoare, din care jumătate sunt subwoofere. Dar nu e chiar aşa, fiindcă francezii au mers pe varianta inteligentă, cu atenţie la detalii, şi nu pe drumul puterii brute.

Mai exact, uşile au segmente modelate după ecuaţii matematice, pentru a opri sunetele externe să intre în habitaclul îmbrăcat într-un material printat 3D care absoarbe undele sonore nedorite. Astfel, sistemul audio Focal poate să dea tot ce are mai bun, sunetele parazite fiind, practic, eliminate.

Dar conceptul Peugeot Fractal nu e doar un experiment audio pe roţi, ci promovează şi câteva tehnologii care ar trebui să ajungă în următorii ani pe modelele de serie ale producătorului francez. Una dintre acestea este accesul în maşină prin intermediul ceasului inteligent, dar şi un sistem de navigaţie care rosteşte indicaţiile ca şi cum omul din spatele vocii s-ar apropia de şofer odată cu înaintarea pe drum.

Prototipul e pus în mişcare de două motoare electrice (unul pe puntea faţă şi unul pe puntea spate) care dezvoltă, împreună, echivalentul a 170 CP. Curentul e furnizate de o baterie litiu-ion de 30 kWh care poate să ofere, cel puţin teoretic, o autonomie de până la 450 km.

Suspensia este ajustabilă, garda la sol micşorându-se la viteze de autostradă şi mărindu-se cu până la 4 cm la viteze de oraş. Totodată, cadranele de bord şi zona din jurul şoferului reprezintă o evoluţie a designului iCockpit, folosit pentru prima dată la actuala generaţie a hatchbackului subcompact Peugeot 208. Indicatoarele de bord sunt amplasate mai sus decât volanul de dimensiuni mici, însă de data asta s-a folosit un head-up display complex în loc de clasicele cadrane.

Conceptul Peugeot Fractal va fi prezentat în premieră mondială la Salonul Auto Frankfurt 2015.

Urmărește Promotor.ro pe Google News
Citește și...



Comentarii
Inchide