Renault EOLAB e conceptul care consumă 1 l/100 km

Autor: Adrian Mihălţianu 17 sept. 2014 Concepte auto

Să lămurim, pentru început, geneza numelui EOLAB: e o combinaţie între Aeolous, zeul vânturilor în mitologia greacă, respectiv ”laborator”, deoarece acest concept Renault e pur şi simplu o vitrină de tehnologii inovatoare.

Trecând peste aspectul oarecum ciudat (mai ales raportat la noul curent de design Renault) şi peste soluţia asimetriei portierelor (una pe partea şoferului şi două pe partea dreaptă, ca la Hyundai Veloster), e de menţionat aportul adus de îmbunătăţirile de ordin aerodinamic.

Deşi de gabaritul unui Clio sau unui ZOE, EOLAB are un aspect mai ciudat, futurist

 

EOLAB are un coeficient aerodinamic de numai 0,235 (cu 30% mai bun decât în cazul modelului Clio), graţie profilării spoilerelor, a fantelor active pentru aerisire, a designului roţilor, dar şi a suspensiei active pe aer.

După care trebuie evidenţiată masa cu 400 kg mai redusă decât a unui Clio, Renault Eolab cântărind doar 955 kg graţie utilizării eficiente a materialelor uşoare: acoperişul este din magneziu, capota motorului este fixă, iar parbrizul e realizat dintr-o sticlă ultra-subţire, dar şi rezistentă.

Noul sistem de propulsie Z.E. Hybrid promite doar un litru la suta de kilometri!

 

Sistemul de propulsie nu e strict electric, aşa cum s-ar fi aşteptat cei care apreciază Renault Zoe, ci vorbim de o motorizare hibridă, care asociază un motor pe benzină 1.0 SCe, în trei cilindri şi care dezvoltă 75 CP şi un cuplu maxim de 95 Nm, cu un motor electric de 50 kW, dar care plusează cu un cuplu maxim de 200 Nm.

Motorul electric e parte comună cu transmisia, care are trei trepte şi funcţionează fără ambreiaj, ceea ce îi conferă avantaje precum simplitatea constructivă ori masa şi gabaritul reduse. Toate acestea sunt reunite în noua tehnologie ”Z.E. Hybrid”, pe care Renault o va introduce în următorii ani pe modelele sale de serie.

Premiera mondială a noului concept Renault EOLAB va avea loc la Salonul Auto de la Paris, din toamna acestui an, unde vom afla şi dacă noile elemente de design ar putea prefigura o evoluţie a stilului actual, spre finalul deceniului.

EOLAB înglobează peste 100 de inovaţii pe care le vom regăsi anii următori pe maşinile de serie Renault

Urmărește Promotor.ro pe Google News
Citește și...



Comentarii
Inchide