Toyota i-Road Concept, vehicul electric pentru aglomeraţiile urbane

Japonezii vin la Geneva 2013 şi cu un concept electric de categoria... ”ţânţar”, care se doreşte un concurent direct pentru Renault Twizy. Numele său: Toyota i-Road.

Toyota i-Road Concept, vehicul electric pentru aglomeraţiile urbane Toyota i-Road Concept, vehicul electric pentru aglomeraţiile urbane

Oraşele din ce în ce mai aglomerate, dar mai ales din ce în ce mai poluate reclamă soluţii de mobilitate alternative. De preferat cu propulsie electrică, pentru emisii zero, dar şi cu dimensiuni cât mai reduse, pentru a se putea strecura repede pe oriunde.

În Europa, cei de la Renault deja vând, cu destul de mult succes, modelul Renault Twizy, o combinaţie între maşini şi scutere, propulsat de un motor electric şi având două locuri în tandem.

Aceeaşi reţetă o aplică şi japonezii pe noul lor concept de la Geneva 2013, Toyota i-Road. Principala diferenţiere faţă de Twizy, în afara designului, ţine de adoptarea unei singure roţi în spate, precum şi de echiparea standard cu două semiportiere.

Având o lungime de numai 2,35 metri, Toyota i-Road este şi foarte îngustă, astfel încât pe un loc normal de parcare pot fi garate patru astfel de vehicule. Ampatamentul de 1,7 metri şi înălţimea de 1,44 metri asigură suficient spaţiu şi pentru al doilea pasager.

Deşi ambianţa interioară este lăudată ca fiind apropiată de a unei maşini (i-Road putând fi condus fără cască de protecţie), comportamentul rutier este anunţat ca având multe în comun cu motocicletele. În primul rând datorită posibilităţii înclinării vehiculului în curbe, graţie sistemului ”Active Lean”, care controlează electronic ridicarea/coborârea roţilor.

Propulsia este electrică, i-Road fiind pus în mişcare de cele două motoare electrice din roţile faţă, totalizând 4 kW. Autonomia maximă se cifrează la circa 50 km, iar încărcarea totală a bteriilor litiu-ion durează doar 3 ore.

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.