10 sfaturi de cod galben: ce să faci dacă te-a prins zăpada şi viscolul cu maşina

Autor: Gabriel Grosoiu 03 feb. 2012 Dosar & Analize
10 sfaturi de cod galben: ce să faci dacă te-a prins zăpada şi viscolul cu maşina

1. Dacă ţi-ai găsit maşina îngropată în zăpadă, analizează atent parcarea. În cazul în care crezi că îţi ia prea mult să o deszăpezeşti, toate căile de acces sunt blocate de troiene şi nu poţi ieşi în mai puţin de 30 de minute, este cazul să nu mai iei maşina. Transportul în comun nu a omorât pe nimeni până acum, iar asta ajută şi la economia de timp şi de nervi.

2. Cei care s-au hotărât, totuşi, să-şi deszăpezească maşina, ar trebui să folosească uneltele potrivite. O lopată pentru zăpada de pe lângă maşină, o perie pentru cea de pe aceasta şi nelipista racletă pentru geamuri, pe lângă care mai sunt utile un pulverizator cu soluţie de parbriz şi spray-uri pentru dezgheţ. O menţiune: zăpada nu se aruncă pe asfalt, chiar dacă pare mai comod. Nu uita să dai o tura pe la spălătorie. Aşa scapi de amestecul nedorit de zăpadă şi nisip de pe suspensii şi frâne. Iar dacă tot ai ajuns acolo, ar fi bine să te asiguri că maşina primeşte şi un tratament cu ceară care te va proteja de sarea şi nisipul de pe stradă.

3. Nu peca nicăieri cu maşina, dacă nu este echipată cu pneuri de iarnă. Nu ar fi doar ilegal, ci şi iraţional, ţinând cont de vremea de afară. Nu mai punem la socoteală faptul că ar trebui să ai la îndemână un set de lanţuri antiderapante. Atenţie, însă, la rularea cu acestea pe asfalt uscat. Acest lucru deteriorează nu doar pneurile, ci şi setul de lanţuri, provocând o pagubă însemnată în buget.

4. O dată pornit la drum, ar fi cazul să respecţi atât regulile scrise de circulaţie, cât şi cele nescrise ale unui condus de bun-simţ. Nu uita sa foloseşti preponderent frâna de motor şi să aborderzi cu grijă virajele. Regula de aur este să intri cu viteză mică în curbă şi să accelerezi doar după ce ai vizibilitate optimă, la ieşire. De asemenea, nu neglija folosirea corectă a luminilor.

5. Având în vedere avertizarea de cod galben, este recomandabil să respectaţi sfaturile Poliţiei, de a se evita orice deplasare pe drumurile naţionale. Mult visatul weekend la munte mai poate aştepta, aşadar, în cazul în care ai oroare de CFR. Asta, dacă nu vrei să petreci o noapte „romantică” pe DN1, alături de alţi şoferi prea optimişti (sau ignoranţi).

6. Presupunând că este neapărată nevoie să pleci din oraş, asigură-te că ai maşina dotată cu tot ce trebuie, în caz de viscol. Nu trebuie să fii Bear Grylls ca să ai în maşină o rezervă de carburant, de apă şi de hrană, iar pentru cazuri extreme, un săculeţ de nisip, o lopată rezistentă şi chiar o pătură.

7. Viteza maximă permisă în localitate sau pe drumurile naţionale s-ar putea dovedi mult prea mare, în situaţiile de vizibilitate slabă şi condiţii dificile de rulare. Aşadar, condu cât mai raţional cu putinţă, astfel încât să nu ajungi în situaţia de a pierde controlul. Nu este bine să te grăbeşti.

8. Ultimul lucru pe care ţi l-ai dori, la drum lung, ar fi să nimereşti într-un ambuteiaj. Totuşi, drumuri precum DN1 sunt recunoscute pentru aglomerările frecvente, astfel că ar fi foarte indicat să respecţi semnele de circulaţie sau semnalele poliţiştilor, pentru că simpla evadare pe linia continua doar va complica lucrurile.

9. În cazul în care vremea devine tot mai dificilă, cu fiecare kilometru parcurs, este de la sine înţeles faptul că ar trebui să opreşti în cea mai apropiată localitate. Nu te poţi baza doar pe îndemânare sau pe simplul noroc, iar uneori asta chiar poate sa faca diferenţa dintre viaţă şi moarte.

10. În situaţia în care drumul pe care te afli este blocat sau închis, nu te încăpăţâna să înaintezi. Nu vei face decât să te afunzi mai rău şi îţi vei epuiza iraţional resursele. Atâta timp cât te mai poţi întoarce până la cel mai sigur punct, nu ezita să o faci. Cei dragi îţi vor fi recunoscători.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide