5 noi motive pentru nervii la volan

Unul dintre lucrurile pe care psihologii încearcă să le înţeleagă mai bine la şoferi este comportamentul agresiv al acestora. Olandezii de la Psychology Magazine au lucrat în cooperare cu agenţia naţională pentru siguranţa rutieră şi au găsit cele mai importante 5 explicaţii pentru comportamentul nesimţit în trafic.

5 noi motive pentru nervii la volan 5 noi motive pentru nervii la volan

Revista olandeză Psychologie Magazine, împeună cu ANWB (Algemene NederlandseWielrijders Bond - clubul olandez al şoferilor) a realizat unstudiu amplu, încercând să descopere şi să propună soluţiipentru cele mai importante 5 cauze generatoare de nervi lavolan. Concluziile, însă, nu se limitează doar la şoferiidin Olanda, după cum vom vedea în continuare.

În primul rând, nervii duc la nervi. Comportamentulagresiv în trafic este adoptat, în cele mai multe cazuri, deoamenii care sunt nervoşi în viaţa de zi cu zi. Aceştiasunt mult mai predispuşi să facă din ţânţar armăsar, indiferent căsunt la volan sau împing un cărucior în supermarket.

Subiecţii intervievaţi au recunoscut că se comportă la volan lafel ca în alte situaţii: înjură, gesticulează, au o atitudineagresivă, le sare ţandăra foarte repede. Psihologii au remarcat căoamenii cu un astfel de temperament se controlează foartegreu şi tind să creadă că doar ei au dreptate.

Totuşi, studiul olandezilor ne arată şi o contradicţie:60% dintre cei care nu sunt nervoşi în viaţa de zi cu zi audeclarat că, o dată puşi la volan, simt o stare de nervozitatecrescută, prin urmare tind să adopte mai frecvent tipul decomportament anti-social când conduc.

Spre deosebire de cei natural mai agresivi din fire, şoferiicare, în mod normal, nu dau semne de agresivitate sunt mult maiexplozivi în situaţiile tensionate din trafic şi tind să considerelucrurile minore ca fiind mult mai grave. Aproximativ jumătatedintre repondenţi consideră că şoferii pur şi simplu îşidescoperă "bestiile" din ei când sunt la volan.

Citeşte mai departe în pagina următoare »