Dotări din echiparea de bază a maşinii, care au dispărut

Autor: Alexandru Banu acum 5 ani Dosar & Analize

Mai ţii minte când erai copil şi aşteptai uneori minute bune în şir ca tata să cureţe parbrizul de zăpadă? Ei, bine, lucrurile s-au schimbat în bine de-a lungul anilor, iar tehnologia folosită la automobilele moderne a făcut ca vechile obiceiuri să dispară.

Iată, în continuare, o listă cu zece lucruri pe care nu mai trebuie să le faci într-o maşină nouă (da, ştiu, mai sunt încă unele modele care nu au scăpat în totalitate de trăsăturile istorice, dar e doar o chestiune de timp până când o vor face).

1. Nu mai faci muşchi de fiecare dată când trebuie să deschizi sau să închizi geamul

Aşa cum am spus şi mai sus, încă există maşini care nu au geamuri electrice, însă gândeşte-te aşa: în urmă cu 20 de ani puteai să numeri pe degete maşinile care aveau geamuri electrice. Acum e exact pe dos.

2. Nu mai trebuie să opreşti la o cabină telefonică dacă vrei să anunţi că o să întârzii

Telefonul mobil, împreună cu conectivitatea Bluetooth – care îţi transformă maşina într-un telefon ambulant – au eliminat problema comunicării de pe drum. De fapt, acum nici nu prea mai există cabine telefonice.

3. Nu mai trebuie să ridici manual antena pentru radio

Hehe, ce vremuri. Acum antenele de radio sunt minuscule sau total ascunse privirii, fiind încorporate în parbrize.


 

 

 


4. Nu mai trebuie să întorci caseta manual ca să asculţi toate melodiile

Am trecut de la casete cu bandă magnetică la stick-uri USB sau chiar transmisiuni prin satelit. E ceva! (da, ştiu, au existat şi casetofoane care puteau să întoarcă automat caseta, dar acelea au apărut mai târziu)

5. Nu mai ai nevoie de navigator pe scaunul din dreapta

Acum, până şi telefoanele mobile pot fi folosite pentru a te ghida prin GPS, iar un sistem de navigaţie de sine stătător costă chiar şi 200 de lei. Aşa că prietenul/prietena/soţul/soţia nu mai trebuie să acopere jumătate din parbriz cu o hartă fizică. Nu uita, însă, că uneori tehnologia mai are şi momente în care îi dă cu virgulă, aşa că ar fi bine, totuşi, să ai o hartă rutieră în torpedo.

6. Nu mai trebuie să tragi şocul

Pe vremuri, era o adevărată artă să ştii să porneşti o Dacie iarna. Trage şocul! Dar cât trebuie tras? Oare să apăs şi pe acceleraţie?

Toate aceste întrebări au dispărut odată cu montarea, pe scară largă, a sistemelor electronice de injecţie.

7. Nu mai ai nevoie de cheie ca să intri în maşină

Bine, trebuie să o ai la tine, dar nu mai trebuie să o scoţi efectiv din buzunar. Primul pas a fost introducerea sistemelor de închidere centralizată, după care a venit vremea sistemelor keyless entry. Trebuie doar să atingi mânerul, iar maşina se descuie automat.

8. Nu mai ai nevoie de cheie ca să porneşti maşina

Aceeaşi poveste ca mai sus. Din ce în ce mai multe maşini renunţă la contactul clasic în favoarea unui simplu buton de pornire. Dacă ai cheia la tine, maşina o să pornească.

9. Nu mai ai bătăi de cap la parcare

Sistemele de asistenţă la parcare – care îţi mişcă efectiv volanul – au început să apară şi pe maşinile de volum, precum Toyota Auris. Senzorii caută un loc de parcare potrivit, iar când îl găseşte te anunţă ce trebuie să faci mai departe.

10. Nu mai trebuie să cureţi parbrizul de zăpadă iarna

Cineva s-a gândit „de ce să nu punem nişte rezistenţe electrice şi în parbriz, la fel ca în lunetă?”. Simplu, dar extrem de eficient.

Tu de ce obiceiuri ai scăpat după ce ţi-ai cumpărat o maşină modernă?

Citește și...Comentarii
Inchide