Martorul din bord pe care nu vrei să-l vezi niciodată! Îţi arată că trebuie să-ţi dai maşina la casat

Autor: ProMotor 08 iun. 2020 Dosar & Analize

Deși mașinile tind să devină tot mai fiabile, ele pot suferi în continuare probleme, uneori din cauza tehnologiei din ce în ce mai complexe de la bord. Un martor de bord aprins este adesea primul semn al unei probleme, acesta fiind proiectat pentru a indica din timp problemele și pentru a preveni deteriorarea ulterioară a mașinii. Aprinderea martorului „check engine” este unul dintre cele mai frecvente semne că mașina are probleme.

Martorul de avertizare se aprinde atunci când este solicitat de unitatea de control a motorului (ECU) care gestionează motorul. Acest lucru se întâmplă dacă stabilește că o parte sau un sistem din motor nu funcționează corect.

În comparație cu multe dintre celelalte lumini de avertizare ale tabloului de bord, „check engine” nu vă avertizează asupra unei anumite defecțiuni. Spre deosebire de lumina de temperatură a lichidului de răcire, de exemplu, care vă avertizează dacă mașina se supraîncălzește, Motor Management Light (EML) poate aprinde din mai multe motive.

Motivele pentru care se aprinde ar putea fi: senzorul de oxigen trebuie schimbat, capacul de la combustibil nu este strâns, senzorul de debit de aer trebuie schimbat, convertorul catalitic este defect sau bujiile trebuie schimbate.

Cum îl facem să se stingă?

Există unii oameni care atunci când văd martorul aprins pun o bucată de bandă neagră peste el și continuă să conducă. Lăsând gluma la o parte, este important să abordăm prompt problemele care apar la mașină, inclusiv aceste semne. Ignorarea lor poate duce la probleme mai mari și mai costisitoare.

Apariția acestui martor în bord nu este ceva care să necesite oprirea imediată, drept dovadă, și culoarea martorului este galbenă, nu roșie. Dar dacă se aprinde, recomandarea este să te duci cât mai repede la un service pentru o diagnoză.

Regulă generală

În funcție de producător martorul de bord se aprinde în culoarea galben sau portocaliu, iar dacă acesta clipește ar putea indica o problemă mai gravă.

Ca regulă generală, un martor de culoare roșie indică o potențială problemă serioasă sau o problemă legată de siguranță, care necesită atenție imediată din partea conducătorului (de regulă oprirea imediată a mașinii și a motorului acesteia). În cazul unui martor de culoare galbenă, aprinderea acestuia indică o problemă mai puțin serioasă, care poate fi remediată la prima intrare în service.

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor



Comentarii
Inchide