smart car2go Ulm, Germania

Autor: Dan Vache 03 iun. 2009 Dosar & Analize

Lumea a luat-o razna în privinţa maşinilor, dar, desigur, acest aspect îl ştim deja prea bine. Unii construiesc maşini de sub patru secunde până la 100 km/h, iar alţii se gândesc cum să umple străzile de prize pentru a-ţi încărca bateriile la un smart electric. Ambele „nebunii” le găseşti în Germania.

Bugatti Veyron Bleu Centenaire are nevoie de doar 2,4 secunde pentru a atinge suta, iar în Berlin, Daimler a construit 500 de staţii pentru alimentarea cu energie electrică a 100 de smart fortwo şi Mercedes-Benz A-Klasse, care momentan circulă în regim de test. Tot în Germania, la Hamburg, sunt în teste 20 de autobuze şi 20 de B-Klasse alimentate de hidrogen.

Anual, 60 de milioane de oameni trec de la sat la oraş la nivel mondial. Şi majoritatea vor maşini în nişte oraşe sufocate deja. Dar măsurile sunt drastice, pentru că altfel ne vom scufunda în propriile orgolii de a avea o maşină şi în noxele produse de toate aceste orgolii.

La Ulm, oraş istoric, unde Albert Einstein şi-a petrecut primele 14 luni din viaţă, Daimler scrie istorie. Programul car2go este menit să revoluţioneze mobilitatea urbană si sistemul rent-a-car. 200 de smart fortwo cdi sunt disponibile pentru cei 120.000 de locuitori ai oraşului într-un mod extrem de inedit, simplu şi, se pare, eficient. Deja s-a plănuit ca în faza a doua a acestui proiect smart-urile cdi să fie înlocuite de smart-uri electrice sau B-Klasse cu hidrogen.

Ideea este simplă. Închiriezi un smart cdi când vrei tu, îl foloseşti cât vrei tu şi îl laşi unde vrei tu în oraş. Ai card de benzină în maşină şi poţi circula până la 2.000 km la tarifele iniţiale (vezi tabelul, pentru detalii).

Poţi să îţi rezervi o maşină cu până la 24 de ore înainte de a avea nevoie de ea şi, cu 15 minute înainte de ora programată, vei fi anunţat prin sms despre locaţia maşinii – de obicei cea mai apropiată de locul în care te afli. Poţi să rezervi maşina prin internet sau sunând la centrul car2go, unde în prealabil, la prima înregistrare, ţi-a fost verificat permisul şi ţi-a fost aplicat pe el un chip pe care îl vei folosi ca să deblochezi-blochezi maşina. Nu există taxă de înregistrare şi nu plăteşti cash niciodată. Banii pentru utilizarea maşinii îţi sunt automat retraşi din cont. Absolut genial.

Dacă totul merge conform planului, începând cu 2010, soluţia Daimler va fi implementată în toate oraşele europene cu probleme. Bucureştiul e clar unul dintre ele, dar sistemul car2go este construit într-un mediu unde civilizaţia este extrem de avansată şi se bazează pe respectul reciproc al celor care utilizează serviciul car2go.

Adică, eşti pus să semnezi că PROMIŢI că vei lăsa maşina curată sau o vei curăţa dacă o murdăreşti serios, mai ales în interior.Conform calculelor mele mai avem nevoie de minimum 20 de ani pentru a deveni civilizaţi, deci până atunci ne vom bucura de acest sistem fantastic doar în ţările din jurul nostru.

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide