SPECIAL: Cu capul în nori, dar cu picioarele pe pământ

Autor: Adrian Mihălţianu acum 9 ani Dosar & Analize

Mitsubishi

Compania auto Mitsubishi face parte dintr-un gigant economic mondial, denumit Mitsubishi Group. Din acest grup, care a fost fondat în anul 1870 de către Yataro Iwasaki, fac parte o mulţime de alte companii, printre care şi Mitsubishi Motors.

Oficial, ramura automobilistică a grupului Mitsubishi a fost înfiinţată în anul 1970, însă în istoria colosului japonez regăsim încercări de a produce maşini încă din anul 1917, când firma Mitsubishi Shipbuilding a lansat primul automobil de serie din Japonia, denumit Model A. Maşina era o berlină cu şapte locuri, construită manual pe baza modelului italian Fiat Tipo 3.

Mitsubishi Model A

În comparaţie cu rivalii americani şi europeni produşi în numere foarte mari, încercarea japonezilor de a produce prima maşină de serie nu a avut succes, fiind construite doar 22 de exemplare ale modelului A în patru ani.

În 1934, Mitsubishi Shipbuilding – compania producătoare de nave – a fuzionat cu Mitsubishi Aircraft Co. – o companie înfiinţată în 1920 pentru a construi piese şi motoare pentru avioane. Nou-formata companie a primit denumirea de Mitsubishi Heavy Industries (MHI) şi a devenit cea mai mare firmă privată din Japonia.

Deşi MHI avea ca scop principal construirea de avioane, nave şi vagoane de tren, în anul 1934 a dezvoltat prototipul PX33, care era destinat uzului militar. Mitsubishi PX33 a fost prima maşină japoneză pentru pasageri dotată cu tracţiune integrală permanentă, o tehnologie la care compania niponă va reveni după aproape jumătate de secol.

Prototipul Mitsubishi PX33

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, MHI a produs avionul de vânătoare A6M „Zero”, care a devenit cunoscut drept unul dintre cele mai capabile avioane de vânătoare cu baza pe portavioane. Spre sfârşitul războiului, aceste avioane au fost folosite pentru atacurile de tip kamikaze făcute de armata japoneză împotriva Aliaţilor.

După încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, marca Mitsubishi a ajuns cunoscută în întreaga lume printre pasionaţii de automobile pentru modele ca Pajero, Colt şi Lancer Evolution.

Povestea continuă în pagina următoare.

Pagini: 1 2 3 4 5
Comentarii
Inchide