27 Mai din istoria automobilistică

Pe 27 Mai are loc prima cursă de anduranţă din istorie, desfăşurându-se prima ediţie a celebrei curse Le Mans .

27 Mai din istoria automobilistică 27 Mai din istoria automobilistică

27Mai 1923 - În aceastăzi cursele auto au primit o nouă faţă, scopul principal trecând dela a trece în cel mai scurt timp cu orice preţ, la a îţi dozaeforturile cât mai bine pentru a ajunge cât mai departe într-ocursă care durează 24 ore. Iniţial cursa s-a desfăşurat pedrumurile publice din Le Mans şi câştigătorul era desemnat după operioadă de trei ani consecutivi, dar această ideea a fostabandonată în 1925, introducându-se apoi premiereaanuală.

Prima ediţie afost câştigată de doi francezi, Andre Lagache şi Rene Leonard,conducând un model Chenard et Walcker cu un motor de 3.0 litri.Francezii au reuşit să parcurgă 128 de ture. Scopul acestei curseeste de a crea maşini cât mai aerodinamice, dar şi fiabile, fiindun fel de anticameră a ultimelor tehnologii de serie. De exemplu,Audi a testat cu succes V12 TDI, care apoi s-a regăsit şi înproducţia de serie fiind cel mai puternic diesel dinistorie.

Campionii en-titre sunt Peugeot Sport, francezii impunându-seprin piloţii Marc Gene, David Brabham şi Alexander Wurz. În acestan cursa se va desfăşura în weekendul 12 - 13 Iunie pe circuitul dela Sarthe, urmând să fie iarăşi luptă acerbă între Peugeot şiAudi.