Un nou asigurator preferat de români are mari probleme

Autor: Anelis Baciu 27 ian. 2016 Știri auto
 
 
 
Carpatica Asig, companie care a intrat în mecanismul de rezoluţie după ce vreme de un an şi jumătate a încercat fără rezultat să găsească un investitor care să o capitalizeze, a devenit un ju­că­tor de top în piaţa asigurărilor locale în nu­mai şase ani mi­zând puternic pe po­li­ţe­le auto obli­gatorii (RCA), asigurări ca­re în mod ironic i-au de­clanşat pră­bu­şi­rea. Carpatica avea ne­vo­ie de o capita­li­zare de circa 90 mil. euro, însă suma ar fi putut fi mai mică în con­di­ţiile în care asi­gură­to­rul în­che­ia un con­tract de re­asi­gu­rare mai cuprinzător.
 
 
 
Carpatica Asig a fost creată în urmă cu 18 ani de omul de afa­ceri sibian Ilie Carabu­lea, însă nu sub denumirea ac­tua­lă, ci sub numele de ASA Sibiu Atlassib.
 
Ideea înfiinţării unui asigurător i-a venit lui Carabulea pe vremea când de­ru­la afaceri pe piaţa transporturilor de că­lă­tori şi a realizat că pasagerii săi aveau nevoie de asigurare pentru a călă­tori în străinătate.
 
Mai bine de un deceniu de la lansare asi­gurătorul lui Carabulea a stat în um­bră şi a fost vizibil doar în oraşul de ori­gi­ne – Sibiu -, însă în 2009, pe când era con­­dusă de Mariana Flucuş, compania a dat puternic drumul la vânzările de RCA.
 
Astfel, la finele lui 2009 subscrierile din poliţele auto obligatorii au cumulat 150 mil. lei şi reprezentau aproape 80% din afacerile totale. Spre comparaţie, anul anterior Carpatica Asig avea venituri din RCA de numai 39 mil. lei, adică mai puţin de jumătate din afaceri. În prezent, Carpatica a ajuns să fie al doilea cel mai mare asigurător RCA după Euroins, deţinând o felie de 15% din piaţa poliţelor auto obligatorii.
 
După poziţionarea ca un asigurător agresiv pe RCA, afacerile Carpatica au crescut constant, însă şi pierderile au început să se adune. În ultimii şase ani asigurătorul lui Carabulea a strâns pierderi de aproape 90 mil. lei.
 
De-a lungul timpului, Carabulea a adus la conducerea Carpatica mai multe persoane obscure sau mai puţin cunos­cu­te în asigurări. La vârful companiei s-au perindat în ultimii şapte ani şase di­rec­tori generali. În 2007 compania era con­dusă de Maria Coşa, în prezent mem­bru al consiliului de administraţie, însă în 2008 conducerea asigurătorului a trecut la Mariana Flucuş.
 
 

Citeşte şi Primul Mercedes Pick-up va revoluţiona segmentul

În 2012, Carabu­lea l-a recrutat pen­tru poziţia de di­rector general pe Marian Mîrzac, fost di­rector economic la Astra Asigurări.
 
Odată cu veni­rea lui Mîrzac la şe­fia Car­pa­tica au ve­nit şi pro­ble­mele cu DNA pen­tru Ca­rabulea, cei doi fiind arestaţi pre­ventiv şi an­che­taţi într-un do­sar pri­vind influ­en­ţa­rea con­cluziilor unui con­trol realizat de ASF la Carpa­tica, lua­re de mită şi trafic de influenţă. După demisia lui Mîrzac, conducerea Carpatica a fost preluată tot de un fost director de la Astra – Ina Crudu -, însă nici aceasta nu a stat mult în cadrul companiei, fiind înlocuită după numai un an de Sergiu Loghin, fost director la BCR Asigurări care a părăsit Carpatica tot după un an.
 
După numeroasele schimbări de ma­nagement Carabulea a decis să pre­dea administrarea asigurătorului în vara anului trecut către Liviu Stoicescu, fost director al Biroului Asigurătorilor Auto şi considerat ca fiind unul dintre cei mai buni specialişti pe asigurări auto din pia­ţă. Stoicescu a fost şi membru în boardul Astra Asigurări, fiind recrutat de Astra cu puţin timp înainte de a intra în administrare specială de la Omniasig.
 
În plus, în fruntea consiliului de ad­mi­nistraţie a fost adusă Angela Ton­ces­cu, fost preşedinte al Comisiei de Supra­ve­ghere a Asigurărilor (CSA).
 
Cu această mutare Carabulea spera să scoată Carpatica Asig din proble­me­le financiare, însă cei doi nu au reuşit să evite intrarea în mecanismul rezo­lu­ţiei. Vocile din piaţă spun că actuala con­ducere a avut prea puţin timp la dis­po­zi­ţie (circa şase luni) pentru a redresa com­pania şi a bate palma cu un investitor.
 
Carpatica Asig este controlată de Ilie Carabulea prin intermediul a două companii – Atlassib şi Transcar.
 
 

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide