Noul Chevrolet Spin – monovolumul low-cost sudamerican atacă direct Dacia Lodgy

Autor: Oraan Mărculescu 29 iun. 2012 Prezentări

Chevrolet Spin – un nou monovolum low-cost de pe tare.ro

Pentru început, noul Chevrolet Spin este lansat în America de Sud, fiind dezvoltat de General Motors Brazilia, aşa încât mai avem de aşteptat pentru o confruntare directă cu Dacia Lodgy. Totuşi, este clar încă de la prima privire că noul Chevrolet Spin e un rival direct pentru monovolumul Dacia.

Aspectul maşinii probabil va stârni controverse, aşa cum s-a întâmplat şi cu Lodgy, dar, câtă vreme eşti suficient de pragmatic încât să te intereseze în primul rând caracterul practic al maşinii, ar fi exagerat să critici designul. Chevrolet Spin este o maşină care inspiră în primul rând spaţiu, chiar dacă unele detalii nu par integrate în designul general.

Noul monovolum Chevrolet Spin are un design care inspira spatiu si spirit pargmatic in primul rand

Pe de altă parte, trebuie reţinut faptul că noul Chevrolet Spin e un monovolum bazat pe platforma tehnică a sedanului low-cost Chevrolet Cobalt, lansat la finalul anului trecut pe piaţa sud-americană, maşină care, la fel ca şi Loganul autohton, miza mai mult pe soluţii practice şi ieftine decât pe un look foarte atrăgător.

Interiorul lui Chevrolet Spin este simplist, abundând în materiale plastice, dar aspectul de ieftin nu este deranjant, deoarece a fost pus accentul pe ergonomie. Volanul şi indicatoarele de bord sunt aceleaşi de pe Cobalt, regăsindu-se şi pe modelul european Aveo, de exemplu, iar spaţiile de depozitare şi amenajarea comenzilor par, la prima vedere, mai bune decât în Lodgy.

Chevrolet Spin ofera pana la 7 locuri, dar e mai scurt decat Lodgy cu 14 cm

La fel ca monovolumul românesc, şi Chevrolet Spin oferă un număr maxim de 7 locuri, dar, având o lungime de 4,36 metri, cu aproape 14 cm mai mică decât a lui Lodgy, este de aşteptat ca rândul al treilea de scaune să fie potrivit mai mult pentru copii, nu şi pentru adulţi. Oricum, cine vrea un Chevrolet cu 7 locuri spaţioase, are la dispoziţie fratele mai mare Chevrolet Orlando.

Portbagajul în configuraţia cu 7 locuri se cifrează la 162 litri, foarte apropiat de cei 207 litri afişaţi de Lodgy, iar în configuraţie cu 5 locuri este de 710 litri, cam la acelaşi nivel cu Lodgy fără a treia banchetă. În configuraţie cu numai 2 scaune (cel al şoferului şi cel al pasagerului din dreapta), Spin oferă o capacitate totală de aproape 1.700 litri, cu doar 100 de litri mai puţin decât Lodgy, deci noul monovolum Chevrolet rezolvă cu brio necesităţile de spaţiu ale unei familii numeroase.

Chevrolet Spin este oferit cu o singura motorizare de 1,8 litri EconoFlex (benzina si bioetanol)

Din punct de vedere tehnic, Chevrolet Spin oferă la început o singură motorizare: este vorba despre un EconoFlex de 1,8 litri, care poate funcţiona atât cu benzină, cât şi cu bioetanol. În primul caz, puterea maximă este de 106 CP, iar cuplul maxim de 160 Nm, în timp ce varianta pe etanol are o putere sensibil mai mare, de 108 CP, în timp ce cuplul motor e mai bun, cifrându-se la 168 Nm/3.200 rpm.

Acest motor este asociat standard cu o cutie de viteze manuală cu 5 trepte, dar, opţional, se oferă şi o cutie automată cu 6 trepte, ceea ce înseamnă un avantaj, pentru moment, faţă de Lodgy, care, deşi are o gamă mai mare de motorizări, atât pe benzină, cât şi diesel, nu oferă încă o versiune automată.

Interiorul lui Chevrolet Spin este simplu si ieftin, dar cu o buna ergonomie si multe spatii de depozitare

Ca performanţe, Chevrolet Spin oferă un demaraj 0-100 km/h în 11,4 secunde, în timp ce viteza maximă se cifrează la 170 km/h, valori bune pentru un monovolum familist. Consumul încă nu a fost comunicat, dar se anunţă ca fiind rezonabil pentru dimensiunile maşinii şi cilindreea motorului.

Noul Chevrolet Spin este propus pe piaţa braziliană în două versiuni de echipare: LT, doar cu 5 locuri, respectiv LTZ, care poate primi şi al treilea rând de scaune. Încă din echiparea de bază, Chevrolet Spin oferă standard aer condiţionat, ABS, dublu airbag şi geamuri electrice faţă, opţional fiind disponibile jantele de aliaj, radio cu CD şi MP3, conectivitate Bluetooth sau regulator de viteză.

Nivelul LTZ plusează în standard cu senzori de parcare, computer de bord sau spaţii suplimentare de depozitare pe plafon. Pentru moment, nu se cunosc preţurile noului monovolum, dar oficialii afirmă că vorbim de o maşină foarte abordabilă pentru familiile numeroase – ceea ce pare o aluzie directă la ideea care stă la baza Daciei Lodgy.

Pentru inceput, Chevrolet Spin se vinde doar in America de Sud, deci mai asteptam pana la un meci cu Dacia Lodgy

Urmărește Promotor.ro pe Google News
Citește și...



Comentarii
Inchide