Oameni şi maşini: Pontiac Chieftain, mândria postbelică a americanilor

Autor: Tudor Rus 13 iun. 2013 Tuning auto

Când o economie este propulsată de un boom puternic, una din pieţele care resimt suflul proaspăt este cea auto. Iar primii care reacţioneză la schimbare sunt constructorii auto, aşa cum a făcut-o Pontiac, odată cu introducerea modelului Chieftain.

Produs între anii 1949-1958, Pontiac Chieftain l-a înlocuit pe Torpedo ca cel mai mic şi mai ieftin model din gamă. Disponibil iniţial în patru versiuni – Sedan, Sedan Coupe, Business Coupe şi Deluxe Convertible Coupe – Chieftain avea să mai primească în 1950 versiunea Catalina Coupe şi o versiunea break în 1952.

Toate versiunile Chieftain erau propulsate de motorul Pontiac Straight-8 cu opt cilindi în linie, titrat la vremea sa ca cel mai puternic produs vreodată de Pontiac dar şi ca cel mai ieftin de produs motor cu opt cilindri conceput de un constructor American. Puterea varia între 90 şi 116 CP, însă nu era singurul motiv de mândrie pentru Chieftain, care impresiona şi prin dotările opţionale cel puţin interesante la acea vreme.

Vorbim despre un radio cu şapte diode, suport pentru şerveţele, scaune cu încălzire în şezut şi un aparat de ras Remington Auto-Home. Modelul prezentat de cei de la StanceWorks face parte din prima generaţia Chieftain, iar proprietarul Adam Woodhams şi-a pierdut patru luni din viaţă cu căutări intense până a-şi vedea maşina în propria curte.

Hotărât să modifice maşina după propriul gust, Adam nu a renunţat însă la liniile iniţiale ale modelului şi a decis să contruiască pe baza oferită de acestea. Accentul a fost pus însă pe „nasul” proeminent al maşinii, care a primit o bară cromată supradimensionată. Pragurile laterale sunt realizate la comandă, la fel şi desenul care decorează capota.

Suspenia nu a scăpat nemodificată, iar pentru puntea din spate Adam a folosit un sistem de arcuri din cauciuc pentru a duce maşina cât mai aproape de sol, astfel că roţile sunt mascate de aripile proeminente dar seducătoare. Interiorul a fost şi el retuşat şi refinisat, însă păstrează aceeaşi ambianţă cu care impresiona clientela acum 60 de ani.

Fără nicio altă prezentare, puteţi admira Pontiac-ul Chieftain în galeria foto de mai sus.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide