Ai băut? Butonul de start al maşinii te simte!

Două companii americane plănuiesc să lanseze pe piaţă un sistem înglobat în butonul de pornire a maşinii, care blochează motorul pentru şoferii care au consumat alcool.

Ai băut? Butonul de start al maşinii te simte! Ai băut? Butonul de start al maşinii te simte!

Consumul de alcool este una dintre principalele cauze ale accidentelor rutiere soldate cu morţi, în toată lumea. Companiile americane Takata- care a colaborat cu GM pentru implementarea airbagului central- şi TruTouch şi-au unit eforturile pentru a pune la punct o tehnologie prin care butonul de start al motorului să blocheze pornirea maşinii, în cazul în care şoferul a consumat alcool.

Sistemul se va baza pe un senzor cu infraroşu care va scana nivelul alcoolemiei celui aflat la volan, în câteva secunde. Deocamdată, mecanismul funcţionează la temperatura camerei, aflându-se la stadiul de prototip, dar inginerii americani încercă să facă soluţia funcţională chiar şi la temperaturi ce pot scădea până la -40o.

Pentru ca maşinile să poată îngloba în timp util sistemul de prevenire a pornirii motorului în cazul consumului de alcool, cele două companii ar trebui să poată oferi un preţ de cel mult 200$ per unitate. Tocmai de aceea, dezvoltarea sistemului va fi mult uşurată de finanţarea de 2,25 de milioane de dolari pe care Takata şi TruTouch o vor obţine de la administraţia americană. Rămâne de văzut cât de repede vor ajunge împătimiţii de alcool să se ferească până şi de propria maşină.

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.