Amenzile se majorează din nou. Verifică neapărat asta înainte de a porni la drum!

Amenzile pentru lipsa rovinietei la autovehicule vor fi majorate de Guvern, dacă proiectul publicat pe site-ul Ministerului Transporturilor va fi aprobat de Guvern. Dacă pentru posesorii de autoturisme majorarea nu este prea mare, pentru autovehiculele de transport marfă şi persoane povara fiscală va creşte semnificativ.

Amenzile se majorează din nou. Verifică neapărat asta înainte de a porni la drum! Amenzile se majorează din nou. Verifică neapărat asta înainte de a porni la drum!

Potrivit proiectului de ordonanţă a Guvernului, care a apărut miercuri pe site-ul Ministerului Transporturilor, amenzile se vor majora de la minimum 250 şi maximum 500 de lei la minimum 260 şi maximum 520 de lei în cazul autotismelor. Tarifele rovinietei pentru autoturisme sunt, în prezent, de 3 euro (şapte zile valabilitate), 7 euro (30 de zile), 13 euro (90 de zile) şi 28 de euro (12 luni). Aceste valori vor fi păstrate şi de acum înainte.

Situaţia se va schimba dramatic în cazul transportatorilor de mărfuri şi persoane, care se vor confrunta în curând cu majorări atât a tarifelor rovinietei, cât şi a amenzilor pentru neplata acestora. Mai exact, pentru transportatorii de persoane se vor majora amenzile, iar pentru cei de mărfuri se vor majora şi tarifele, şi amenzile. Astfel, de la o amendă maximă de 4.500 de lei, se va ajunge la una de 23.000 de lei.

Deocamdată, proiectul de ordonanţă se află în dezbatere publică, prevederile sale nefiind aplicate. Actul are însă toate şansele să fie adoptat, fapt ce va creşte povara fiscală a transportatorilor. Măsura vine la scurt timp după ce CNAIR a inaugurat noi puncte de control a rovinietei

Dacă nu îţi mai aminteşti dacă ai achitat sau nu rovinieta, există o metodă simplă să faci acest lucru. Noi îţi recomandăm să nu pleci de acasă înainte de a fi sigur că ai o rovinietă valabilă. Tot ce trebuie să faci este să intri pe site-ul CNAIR la adresa http://www.cnadnr.ro/ro/verificare-rovinieta (da, ştim, adresa nu este tocmai intuitivă) şi să introduci numărul maşinii şi seria de caroserie. Aplicaţia va interoga baza de date şi imediat veţi putea vedea dacă aveţi rovonietă valabilă şi data la care aceasta expiră.

Cumpărarea rovinietei se poate face de la benzinării, oficiile poştale sa online de pe site-ul erovinieta.ro. Tot la această adresa se poate achita şi taxa de trecere a podului Feteşti-Cernavodă, în caz că aveţi drum spre mare.

 

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.