Măsura pregătită de Guvernul de la Sofia pentru românii cu maşini înmatriculate în Bulgaria

Autor: Gandul.info 10 apr. 2018 Știri auto
Măsura pregătită de Guvernul de la Sofia pentru românii cu maşini înmatriculate în Bulgaria

Guvernul din Bulgaria se pregăteşte să introducă taxa auto pentru poluare, ceea ce ar putea reduce drastic numărul maşinilor pe care românii le înmatriculează în ţara vecină.

Peste 100.000 de români şi-au înscris maşinile în ţara vecină pentru a nu plăti impozitul de la noi, impozit eliminat între timp la presiunea oficialilor europeni, potrivit Digi24. 

Problema este că şi la noi autorităţile vor să re-introducă taxa auto. Timbrul de mediu a fost eliminat anul trecut, dar Ministerul Mediului face deja planuri să îl lanseze sub o nouă formă. În funcţie de cât poluează maşina, şoferii vor plăti între 50 şi 200 de euro pe an, echivalaţi în lei.

La finalul anului trecut, Ministru Mediului a anunţat reintroducerea unei noi taxe de poluare. 

„În această perioadă, un colectiv de lucru interministerial are ca sarcină identificarea celor mai bune căi pentru elaborarea acestui proiect, prin care să reuşim să descurajăm poluarea şi, totodată, să susţinem continuarea măsurilor de încurajare a înnoirii parcului auto”, a precizat, pentru MEDIAFAX, Graţiela Gavrilescu.

Ministrul a mai spus faptul că pentru noua taxă se va ţine cont de criterii precum capacitatea cilindrică a autovehicului, norma de poluare şi cantitatea de emisii de dioxid de carbon a maşinii.

„Situaţia poluării aerului din cauza traficului auto în marile aglomerări urbane este gravă, şi nu doar în România, ci în întreaga Europă şi chiar în lume. În acest context, având în vedere dorinţa noastră de a trăi într-un mediu curat, pericolul pe care îl reprezintă poluarea, mai ales pentru sănătatea copiilor noştri, exigenţele legislaţiei europene privind reducerea emisiilor de CO2, pe care ne-am angajat să o respectăm, şi, nu în ultimul rând, faptul că eforturile financiare pe care le face guvernul pentru înnoirea parcului auto, prin programele RABLA, riscă să fie anulate de influenţa ponderii crescute a poluatorilor în trafic. Noi nu suntem împotriva maşinilor second-hand, ci dorim diminuarea la maximum a poluării aerului generate de traficul auto”, a mai spus Graţiela Gavrilescu.

Timbrul de mediu a fost eliminat definitiv din legislaţie în prima zi a lunii februarie 2017, atunci Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 9/2013, ce reglementa timbrul de mediu pentru autovehicule, fiind abrogată.

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Visan Marian
Visan Marian
Începând cu anul 2015, Marian Vișan s-a implicat în domeniul auto, însă experiența sa în jurnalismul online începe din 2006, în timpul studiilor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. La vârsta de 18 ani a început să se familiarizeze cu mașinile odată cu obținerea permisului ... citește mai mult

Comentarii
Inchide