Piaţa auto românească în picaj în primul semestru

Piaţa auto românească este în picaj în acest an, dar cel puţin ne putem consola că la bulgari şi la unguri este mai rău cu câteva procente. Oare ce va mai urma după imputarea noului TVA?

Piaţa auto românească în picaj în primul semestru Piaţa auto românească în picaj în primul semestru

În timp ce piaţa auto europeană a mers ceva mai bine în semestrul recent încheiat decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, în România lucrurile merg tot mai prost pentru sectorul auto. Astfel depinde din ce unghi privim problema, din perspectiva pesimistă putem spune că suntem în top 3 cele mai drastice contractări ale pieţei auto din UE, sau cea optimistă este că în Bulgaria şi Ungaria scăderile au fost ceva mai drastice.

Astfel, în România au fost înmatriculate în primele şase luni 36.636 autoturisme, faţă de 62.657 maşini în perioada similară a anului trecut, potrivit datelor Asociaţiei Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA), interpretate de MEDIAFAX. În Bulgaria şi Ungaria, piaţa a scăzut cu 43,2%, la 7.299 de maşini, şi respectiv cu 43,8%, la 22.355 automobile. Este de aşteptat ca TVA-ul crescut cu 5% să bage la apă vânzările de maşini şi mai mult la apă, deci nu vin vremuri prea bune.

În Uniunea Europeană au fost înmatriculate, în total, 7.285.487 de autoturisme. Piaţa a coborât în zece state comunitare, celelalte consemnând creşteri. Cea mai mare creştere a pieţei, de 57,7%, a fost înregistrată în Portugalia, unde au fost înmatriculate 115.258 de maşini în perioada ianuarie-iunie.

Dacă ţara merge prost, Dacia merge bine şi în primul semestru a vândut 137.355 unităţi, un volum cu 17,9% mai mare decât în perioada 1 ianuarie - 30 Iunie 2009. Cu acest procent pe plus, Dacia se plasează pe locul cinci în UE după creşterea numărul înmatriculărilor de autoturisme noi.

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.