Se poate folosi telefonul mobil la volan dacă maşina este oprită la semafor? Ce spune legislaţia?

Codul rutier a fost recent modificat cu pedepse drastice pentru cei care folosesc telefoane mobile în timp ce conduc diverse vehicule. Ulterior, am primit numeroase mesaje de la cititori care voiau să ştie dacă pot primi amendă în cazul în care maşina nu se află în mişcare. Iată ce spune legislaţia.

Se poate folosi telefonul mobil la volan dacă maşina este oprită la semafor? Ce spune legislaţia? Se poate folosi telefonul mobil la volan dacă maşina este oprită la semafor? Ce spune legislaţia?

Potrivit proiectului legislativ adoptat recent de Guvern, toţi conducătorii de vehicule vor fi sancţionaţi dacă folosesc telefonul mobil atunci când conduc. Totuşi, aceştia nu vor primi amendă dacă sunt prinşi că butonează telefonul atunci când vehiculul staţionează.

Asta înseamnă că nu vor fi amendaţi conducătorii care utilizează telefonul mobil, de exemplu, la semafor sau atunci când sunt opriţi. În legislaţie se precizează clar când pot fi amendaţi conducătorii de vehicule care folosesc telefonul mobil. Mai exact, în textul OUG11/2019 care modifică prevederile Codului Rutier se precizează clar că amenzile se aplică doar în cazul vehiculelor “aflate în mişcare”.

Astfel, conducătorii vehiculelor pentru care este nevoie de un permis auto care folosesc telefonul mobil atunci când conduc vor risca amenzi cuprinse între 580 şi 725 de lei, în timp ce conducătorii de vehicule pentru care nu este necesar un permis de conducere vor putea primi amenzi mai mari, cuprinse între 870 şi 1.160 de lei.

De asemenea, ca măsură complementară pentru posesorii de permis, aceştia primesc patru puncte de penalizare şi pot chiar să rămână fără permisul de conducere. Prevederile OUG 11/2019 nu au intrat încă în vigoare, dar urmează să se aplice după 60 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial. Asta înseamnă că va intra în vigoare din 12 octombrie 2019.

 

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.