Sondaj Generali-APPA: 70% dintre şoferi au pierdut, cel puţin o dată, controlul maşinii pe timp de iarnă

Autor: ProMotor 12 feb. 2019 Știri auto
Sondaj Generali-APPA: 70% dintre şoferi au pierdut, cel puţin o dată, controlul maşinii pe timp de iarnă

Şapte din zece şoferi au pierdut controlul asupra volanului cel puţin o dată în timpul iernii, în timp ce poleiul este indicat de marea majoritate a şoferilor drept cel mai periculos fenomen cu care se pot confrunta în sezonul rece. Acestea sunt câteva dintre concluziile sondajului „Te descurci iarna în trafic?”, desfăşurat online în intervalul 21 ianuarie-1 februarie de către Generali şi Asociaţia Pentru Promovarea Asigurărilor, la care au participat 6.688 de respondenţi, dintre care 6.260 de conducători auto.

Potrivit sondajului, 7 şoferi din 10 au pierdut controlul maşinii pe gheaţă/ zăpadă cel puţin o dată, iar 3 din 10 nu au în maşină niciunul din elementele esenţiale care i-ar putea ajuta în cazul în care rămân înzăpeziţi.

Întrebaţi care este, în opinia lor, cel mai periculos fenomen pe timp de iarnă (creşte cel mai mult riscul de a fi implicat într-un accident rutier), 85% dintre respondenţi au indicat poleiul, 6%, ceaţa, 3%, ninsoarea, alţi 3%, ploaia torenţială, în timp ce alţi 3% au declarat că niciunul nu este periculos.

Aproape toţi şoferii români îşi iau un „timp de siguranţă” (pleacă mai devreme decât în mod normal) ca să ajungă la destinaţie în timp util iarna, când condiţiile de trafic sunt mai dificile decât de obicei. Un şofer din doi face acest lucru de fiecare dată, iar majoritatea aleg să plece mai devreme cu 15 până la 30 de minute, atunci când vine vorba de deplasările în oraş.

Condiţiile de iarnă nu sunt dificile doar pentru şoferi

Conform sondajului, aproape 4 din 10 pietoni au alunecat, cel puţin o dată, pe gheaţă sau pe zăpadă şi au căzut pe carosabil. Din fericire, 9 din 10 respondenţi au declarat că îşi iau măsuri speciale de precauţie atunci când traversează, pe timp de iarnă.

Mulţi dintre pietoni se declară conştienţi cu privire la vizibilitatea scăzută determinată de fular, glugă sau căciulă: 45% sunt de părere că aceste obiecte vestimentare le afectează „destul de mult” vizibilitatea atunci când se asigură la traversarea străzii, în timp ce 25% consideră că vizibilitatea le este afectată „foarte mult”, 15% estimează că sunt „puţin” afectaţi, 8% – „foarte puţin”, iar 7%, „deloc”. 

Sondajul „Te descurci iarna în trafic?” s-a desfăşurat online, între 21 ianuarie şi 1 februarie a.c., şi este parte a campaniei „Iarna, la volan”. Derulată, pentru al treilea an consecutiv, de GENERALI România şi APPA – Asociaţia Pentru Promovarea Asigurărilor, campania are ca obiectiv creşterea nivelului de conştientizare a şoferilor români cu privire la riscurile pe care le implică şofatul pe timp de iarnă şi, în acelaşi timp, de a evidenţia măsurile ce pot fi luate pentru a le reduce.

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide