Vechile baterii auto ar putea fi transformate în panouri solare low-cost

O echipă de cercetători de la prestigioasa şcoală americană MIT lucrează la transformarea vechilor baterii auto cu plumb-acid în panouri solare low-cost. Detalii în continuare

Vechile baterii auto ar putea fi transformate în panouri solare low-cost Vechile baterii auto ar putea fi transformate în panouri solare low-cost

Tehnologia avansează, iar noi nu putem decât să ne adaptăm. De exemplu, vreme de mai multe decenii, industria auto a folosit (şi încă foloseşte) acumulatori plumb-acid, dar lucrurile se vor schimba în următorii ani, aceste baterii fiind înlocuite, treptat, cu acumulatorii litiu-ion. Iar acum vine întrebarea: ce se va întâmpla cu sutele de milioane baterii vechi atunci când noul val litiu-ion va ajunge în toate colţurile lumii?

Răspunsul vine de la o echipă de cercetători de la prestigioasa şcoală americană MIT, potrivit Engadget. Mai exact, ei au reuşit, în laborator, să refolosească plumbul din interiorul acumulatorilor pentru a crea ceva extrem de folositor: celule solare care produc energie electrică. Dar nu orice fel de celule solare, ci o nouă generaţie care are nevoie de un element numit perovskit – care se găseşte în natură, dar poate fi creat şi în laborator cu ajutor plumbului.

Tu ce faci cu acumulatorul auto vechi după ce îl schimbi cu unul nou?

După doi ani de lucru, echipa care se ocupă cu acest proiect a reuşit să atingă un nivel de eficienţă de 19% pentru celulele create, ceea ce se apropie foarte mult de eficienţa de aproximativ 20% a celulelor solare convenţionale din siliciu. Totodată, deoarece celulele din perovskit sunt extrem de subţiri, un singur acumulator auto ar putea fi folosit pentru a produce panouri solare cu o suprafaţă de aproximativ 700 mp – suficient pentru a acoperi 30 de case situate într-o zonă unde soarele străluceşte puternic.

Mai multe detalii poţi să citeşti direct pe site-ul MIT.

VIDEO:

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.