Vechile baterii auto ar putea fi transformate în panouri solare low-cost

Autor: Adrian Mihălţianu 22 aug. 2014 Știri auto

Tehnologia avansează, iar noi nu putem decât să ne adaptăm. De exemplu, vreme de mai multe decenii, industria auto a folosit (şi încă foloseşte) acumulatori plumb-acid, dar lucrurile se vor schimba în următorii ani, aceste baterii fiind înlocuite, treptat, cu acumulatorii litiu-ion. Iar acum vine întrebarea: ce se va întâmpla cu sutele de milioane baterii vechi atunci când noul val litiu-ion va ajunge în toate colţurile lumii?

Răspunsul vine de la o echipă de cercetători de la prestigioasa şcoală americană MIT, potrivit Engadget. Mai exact, ei au reuşit, în laborator, să refolosească plumbul din interiorul acumulatorilor pentru a crea ceva extrem de folositor: celule solare care produc energie electrică. Dar nu orice fel de celule solare, ci o nouă generaţie care are nevoie de un element numit perovskit – care se găseşte în natură, dar poate fi creat şi în laborator cu ajutor plumbului.

Tu ce faci cu acumulatorul auto vechi după ce îl schimbi cu unul nou?

După doi ani de lucru, echipa care se ocupă cu acest proiect a reuşit să atingă un nivel de eficienţă de 19% pentru celulele create, ceea ce se apropie foarte mult de eficienţa de aproximativ 20% a celulelor solare convenţionale din siliciu. Totodată, deoarece celulele din perovskit sunt extrem de subţiri, un singur acumulator auto ar putea fi folosit pentru a produce panouri solare cu o suprafaţă de aproximativ 700 mp – suficient pentru a acoperi 30 de case situate într-o zonă unde soarele străluceşte puternic.

Mai multe detalii poţi să citeşti direct pe site-ul MIT.

VIDEO:

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide