Marele Premiu al Europei

Sebastian Vettel a câştigat Marele Premiu al Europei disputat pe circuitul urban de la Valencia. Cursa a fost marcată însă de accidentul înfiorător suferit de Mark Webber şi de prestaţia incredibilă a lui Kamui Kobayashi.

Marele Premiu al Europei Marele Premiu al Europei

Sebastian Vettel a reuşit să iasă din pasa proastă din ultima vreme şi a dominat cursa de la Valencia. Plecat din pole-position, pilotul german nu a mai privit înpoi. A condus confortabil şi deşi ritmul a fost redus de perioada de neutralizare cu safety-cat, Vettel a câştigat fără probleme.

Mark Webber a avut parte de un accident urât când australianul a intrat în spatele monopostului Lotus pilotat de Heikki Kovalainen. Aceasta nu s-a dat suficient de repede din faţa australianului dezlănţuit. Webber a frânat prea târziu a percutat Lotus-ul iar monopostul Red Bull a decolat. A aterizat cu capul în jos şi s-a oprit în anvelopele de protecţie. Webber a plecat pe picioarele sale dintr-un accident ce ar fi putut să aibă urmări mult mai grave.

Podiumul a fost completat de cele două monoposturi McLaren. Hamilton a terminat pe doi în ciuda unei penalizări cu trecere pe la boxe iar Button a trebuit să aştepte ca Kobayashi să intre la boxe pentru a moşteni locul trei.

Senzaţia cursei a fost japonezul Kobayashi de la Sauber. Kamui a fost într-o formă de zile mari iar monopostul Sauber săa dovedit a fi foarte competitiv. Strategia lui Petter Sauber l-a ajutat, Kobayashi fiind singurul pilot care nu a intrat la boxe în perioada de neutralizare cu safety car. A rămas pe locul trei şi s-a menţinut aici până aproape de final când a trebuit să facă o oprire pentru schimbul de pneuri. Revenit pe locul nouă i-a umilit pe Fernando Alonso şi Sebastian Buemi depăşindu-i pe aceştia în ultimele două tururi. Locul şapte la final pentru japonez după o cursă memorabilă pentru el şi echipa Sauber.

Kamui KobayashiCursa monoposturilor Ferrari a fost distrusă de perioada de safety car după care Alonso a rămas pe locul nouă iar Massa pe 15. Până la final, Massa a reuşit să mai recupereze un singur loc.

O cursă excelentă şi pentru Rubens Barrichello. Brazilianul a reuşit cel mai bun rezultat pentru echipa Williams din acest sezon, locul patru.

Rezultatele finale sunt provizorii, oficialii cursei investigând nu mai puţin de nouă piloţi pentru depăşirea vitezei la standuri.

Rezultatele provizorii le puteţi găsi aici.

Later update

FIA a amendat nouă piloţi cu câte cinci secunde de penalizare pentru înălcarea regulilor pe perioada de neutralizare cu safety car. Aceştia sunt: Jenson Button, Rubens Barrichello, Nico Hulkenberg, Robert Kubica, Vitaly Petrov, Adrian Sutil, Vitantonio Liuzzi, Sebastien Buemi şi Pedro de la Rosa. Într-un incident separat, Adrian Sutil a primit 20 de secunde penalizare pentru ignorarea steagurilor albastre. În urma acesteor penalizări Fernando Alonso a câştigat un loc, la fel ca şi Nico Rosberg. Rezultatele actualizate le găsiţi aici.

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.