Marele Premiu al Europei

Sebastian Vettel a câştigat Marele Premiu al Europei disputat pe circuitul urban de la Valencia. Cursa a fost marcată însă de accidentul înfiorător suferit de Mark Webber şi de prestaţia incredibilă a lui Kamui Kobayashi.

Marele Premiu al Europei Marele Premiu al Europei

Sebastian Vettel a reuşit să iasă din pasa proastă dinultima vreme şi a dominat cursa de la Valencia. Plecat dinpole-position, pilotul german nu a mai privit înpoi. A condusconfortabil şi deşi ritmul a fost redus de perioada de neutralizarecu safety-cat, Vettel a câştigat fără probleme.

Mark Webber a avut parte de un accident urât când australianul aintrat în spatele monopostului Lotus pilotat de Heikki Kovalainen.Aceasta nu s-a dat suficient de repede din faţa australianuluidezlănţuit. Webber a frânat prea târziu a percutat Lotus-ul iarmonopostul Red Bull a decolat. A aterizat cu capul în jos şi s-aoprit în anvelopele de protecţie. Webber a plecat pe picioarelesale dintr-un accident ce ar fi putut să aibă urmări mult maigrave.

Podiumul a fost completat de cele două monoposturiMcLaren. Hamilton a terminat pe doi în ciuda unei penalizări cutrecere pe la boxe iar Button a trebuit să aştepte ca Kobayashi săintre la boxe pentru a moşteni locul trei.

Senzaţia cursei a fost japonezul Kobayashi de la Sauber. Kamui afost într-o formă de zile mari iar monopostul Sauber săa dovedit afi foarte competitiv. Strategia lui Petter Sauber l-a ajutat,Kobayashi fiind singurul pilot care nu a intrat la boxe în perioadade neutralizare cu safety car. A rămas pe locul trei şi s-amenţinut aici până aproape de final când a trebuit să facă o oprirepentru schimbul de pneuri. Revenit pe locul nouă i-a umilit peFernando Alonso şi Sebastian Buemi depăşindu-i pe aceştia înultimele două tururi. Locul şapte la final pentru japonez după ocursă memorabilă pentru el şi echipa Sauber.

Kamui KobayashiCursa monoposturilor Ferrari a fostdistrusă de perioada de safety car după care Alonso a rămas pelocul nouă iar Massa pe 15. Până la final, Massa a reuşit să mairecupereze un singur loc.

O cursă excelentă şi pentru Rubens Barrichello. Brazilianul areuşit cel mai bun rezultat pentru echipa Williams din acest sezon,locul patru.

Rezultatele finale sunt provizorii, oficialii curseiinvestigând nu mai puţin de nouă piloţi pentru depăşirea vitezei lastanduri.

Rezultatele provizorii le puteţi găsi aici.

Later update

FIA a amendat nouă piloţi cu câte cinci secunde de penalizarepentru înălcarea regulilor pe perioada de neutralizare cu safetycar. Aceştia sunt: Jenson Button, Rubens Barrichello, NicoHulkenberg, Robert Kubica, Vitaly Petrov, Adrian Sutil, VitantonioLiuzzi, Sebastien Buemi şi Pedro de la Rosa. Într-un incidentseparat, Adrian Sutil a primit 20 de secunde penalizare pentruignorarea steagurilor albastre. În urma acesteor penalizăriFernando Alonso a câştigat un loc, la fel ca şi Nico Rosberg.Rezultatele actualizate le găsiţi aici.