Raliul Dakar 2015 la final: România în top, Mini obţine o nouă victorie

Ediţia din 2015 a celebrului Raliu Dakar a ajuns la final. După 13 etape desfăşurate pe continentul sud-american, Mini a obţinut o nouă victorie în clasamentul general la categoria auto, în vreme ce românul Emanuel Gyenes a reuşit victoria la clasa Maraton. Avem detalii mai jos.

Raliul Dakar 2015 la final: România în top, Mini obţine o nouă victorie Raliul Dakar 2015 la final: România în top, Mini obţine o nouă victorie

Raliul Dakar 2015 a ajuns la sfârşit, după 13 etape pline de adrenalină desfăşurate pe tărâm sud-american. La categoria auto, câştigător a fost declarat qatarezul Nasser Al-Attiyah, care a pilotat un Mini All4. Este pentru a doua oară când Al-Attiyah câştigă Dakarul, prima victorie obţinând-o în 2011 la volanul unui Volkswagen.

Sud-africanul Giniel de Villiers (Toyota) a terminat pe locul al doilea, urmat de polonezul Krzysztof Holowczyc (Mini).

Revenirea producătorului francez Peugeot în Dakar nu a avut chiar rezultatul aşteptat, prototipul 2008 DKR pilotat de Stephane Peterhansel reuşind un loc 11. Al doilea Peugeot 2008 DKR, pilotat de Cyril Despres, multiplu campion la clasa moto, a terminat pe 34.

Dusterele nu şi-au atins obiectivul propus, iar unul dintre ele a abandonat

Echipa Renault Duster Argentina, care a plecat la ediţia din 2015 a rally-raidului cu scopul de a termina în top 10, a avut din nou parte de ghinion. Pilotul Emiliano Spataro a ajuns la finalul competiţiei pe locul 21, în vreme ce al doilea prototip Duster, pilotat de Jose Garcia, a abandonat în etapa a noua. Garcia a trecut printr-o situaţie similară în 2012, la prima participare în Dakar, când a abandonat în etapa a zecea.

Rezumatul video la categoria auto:

La motociclete, românul Emanuel Gyenes a reuşit să obţină victoria la clasa maraton, terminând pe poziţia 21 în clasamentul general. Al doilea român de la Dakar Rally 2015, Marcel Butuza, a abandonat în etapa a opta a rally-raidului.

Marele câştigător a fost spaniolul Marc Coma, care şi-a trecut în palmares cea de-a cincea victorie în Raliul Dakar la clasa moto. Pe locul doi a terminat portughezul Palo Goncalves, iar pe trei a fost australianul Toby Price, care a participat pentru prima dată la Dakar în 2015.

Rezumatul video la categoria moto:

În clasa quad, polonezul Rafal Sonik a reuşit, la cea de-a şasea participare la Dakar, să obţină victoria. Locul al doilea a fost obţinut de argentinianul Jeremias Gonzales Ferioli, în vârstă de 19 ani, care a participat pentru a doua oară la Dakar; la prima participare, în 2014 (când avea 18 ani), a terminat pe locul şase la quad-uri.

Locul trei a fost adjudecat de bolivianul Walter Nosiglia, care a concurat cu un quad Honda.

Rezumatul video la categoria quad:

În lumea camioanelor, Kamaz a făcut din nou legea la Dakar, rusul Ayrat Mardeev terminând pentru prima dată în carieră pe primul loc. Mardeev a fost urmat de Eduard Nikolaev  (tot cu Kamaz) şi Andrey Karginov (tot cu Kamaz).

Locul al patrulea a fost ocupat de cehul Ales Loprais, care a concurat cu un MAN.

Rezumatul video la categoria camioane:

Raliul Dakar 2015 s-a desfăşurat în perioada 4-17 ianuarie 2015. Traseul a traversat statele sud-americane Argentina, Chile şi Bolivia şi a avut o lungime totală cuprinsă între 8.000 şi 9.000 km, în funcţie de categoria de concurs.

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.